Current Affairs 17 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 17 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
17 Dec कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 17 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में कब 49वां विजय दिवस मनाया गया ?
When was the 49th Victory Day recently celebrated ?
Ans — 16 December / 16 दिसम्‍बर

2- ओडिशा उच्‍चन्‍यायालय के नये मुख्‍यन्‍यायाधीश कौन बनाये गये ?
Who was appointed the new Chief Justice of Odisha High Court ?
Ans — JS Murlidhar / जे एस मुरलीधर

3- हाल ही में भारतीय नौसेना ने कितने ब्रहमाेस सुपरसोनिक मिसाइल को खरीदने की घोषणा की ?
Recently, Indian Navy announced the purchase of how many Brahmos supersonic missile ?
Ans — 38

4- हाल ही में अमेरिका ने किस देश पर रूसी वायु रक्षा प्रणाली की खरीद पर प्रतिबंध लगाये ?
Recently, on which country, the United States imposed restrictions on the purchase of the Russian Air defense system ?
Ans — Turkey / तुर्की

5- हाल ही में भारतीय तटरक्षक बल ने कहॉ पर OPV सुजीत को कमीशन किया ?
Recently, where was the Indian Coast Guard commissioned OPV Sujit ?
Ans — Goa / गोवा

6- UNEP ने कितने व्‍यक्तियों को वर्ष 2020 का चैंपियन ऑफ द अर्थ का पुरस्‍कार दिया ?
How many individuals were awarded the UNEP Champion of the Earth award for the year 2020 ?
Ans — 6

7- हाल ही मे किस देश ने भारत के स्‍वच्‍छ गंगा मिशन के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्‍ताक्षर किये ?
Which country recently signed a memorandum of understanding with Clean Ganga Mission of India ?
Ans — Norwegian / नार्वे

8- हाल ही में किसे सूर्य भूषण इंटरनेशनल अवार्ड से सम्‍मानित किया ?
Who was recently been awarded the Surya Bhushan International Award ?
Ans — K. Siwan / के सिवान

9- लोकसभा अध्‍यक्ष ओम बिडला ने संसद हमले की 19वीं वर्षगांठ पर कौन सी पुस्‍तक का विमोचन किया ?
Which book was released by Lok Sabha Speaker Om Birla on the 19th anniversary of the Parliament attack ?
Ans — The Shaurya Unbound

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment