Current Affairs 16 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 16 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 16 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 16 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- अंतर्राष्‍ट्रीय लोकतंत्र दिवस कब मनाया गया ?
When was international Day of Democracy celebrated ?
Ans — 15 September / 15 सितम्‍बर

2- भारत और किस देश के बीच हिमविजय नामक सैन्‍य अभ्‍यास आयोजित किया जायेगा ?
A military exercise called Himvijay will be organized between India and which country ?
Ans — China / चीन

3- किस राज्‍य सरकार ने मुख्‍यमंत्री दाल पोषित योजना शुरू की ?
Which state government started the Chief Minister pulses nourishment scheme ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

4- भारतीय क्रिकेट टीम किस नये कंपनी के प्रायोजक लोगो के साथ मैदान मे उतरी ?
The Indian cricket team landed in the Sponsor logo of which new company ?
Ans — Byzus / बायजूस

5- यूएई का फर्स्‍ट क्‍लास ऑर्डर आफ जायद द्वितीय पुरस्‍कार से किसे सम्‍मानित किया गया है ?
Who was awarded the UAE First Class Order of Zayed Second Prize ?
Ans — Navdeep Singh Suri / नवदीप सिंह सूरी

6- संयुक्‍त राष्‍ट्र ने UNMHA का अध्‍यक्ष किसे बनाया हे ?
United Nations made the president of UNMHA (United Nations Mission in support of the Hudaydah Agreement )?
Ans — Lt. Gen Abhijeet Gaha / ले ज अभिजीत गुहा

7- केंद्रीय मंत्री प्रकाश जावडेकर ने कितने सामुदायिक रेडियो स्‍टेशन स्‍थापित करने की घोषणा की ?
Union Minister Prakash Javadekar announced how many community radio stations to be established ?
Ans — 118

8- केंद्रीय पर्यावरण मंत्री ने कहां पर जलदूत वहान को हरी झंडी दिखाकर रवाना किया ?
Where did the Union Environment Minister flag off Jaldoot Vahan ?
Ans — Pune / पुणे

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment