Current Affairs 16 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 16 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
16 Sept कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 16 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने गरिमा योजना लांच की है ?
Which state government recently launched the dignity scheme ?
Ans — Odisha / ओडिशा

2- हाल ही में किसे राज्‍यसभा के उपाध्‍यक्ष बनाया गया ?
Recently who was made the Deputy Speaker of Rajya Sabha ?
Ans — Harivansh Narayan Singh / हरिवंश नारायण सिंह

3- एशियाई विकास बैंक ने भारत की अर्थव्‍यवस्‍था को कितने प्रतिशत तक कम रहने का अनुमान लगाया ?
The Asian Development Bank estimated India’s economy to be down by what percentage ?
Ans — -9.0 %

4- शाहरूख खान की पत्‍नी गौरी खान ने किस नाम से अपनी पहली पुस्‍तक लांच की ?
By what name did Gauri Khan, wife of Shahrukh Khan, launch her first book ?
Ans — My Life in Design

5- हाल ही में कौन सा देश संयुक्‍त राष्‍ट्र के आर्थिक और सामाजिक परिषद का सदस्‍य बना ?
Which country recently became a member of the United States Economic and Social Council ( ECOSOC ) ?
Ans — India / भारत

6- हाल ही में चीन ने पीले सागर में कितने उपग्रहों का सफलतापूर्वक परीक्षण किया ?
How many satellites have been successfully tested by China recently in the Yellow Sea ?
Ans — 9

7- विश्‍व बैक में कार्यकारी निदेशक कौन बनाये गये ?
Who was made executive director in World Bank ?
Ans — Rajesh Khullar / राजेश खुल्‍लर

8- हाल ही में किसे एशियाई विकास बैंक का कार्यकारी निदेशक नियुक्‍त किया गया ?
Recently who was appointed as Executive Director of Asian Development Bank ?
Ans — Sameer Kumar Khare / समीर कुमार खरे

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment