Current Affairs 16 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 16 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 16 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 16 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य ने नाडु नेडु योजना का शुभारंभ किया ?
Which state government recently launched the Nadu Nedu Scheme ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

2- भारत और किस देश की सेनाओं के बीच टाइगर ट्रायम्‍फ नामक युद्धाभ्‍यास आयोजित हुआ ?
Tiger warfare called Tiger Triumph was organized between the armies of India and which country ?
Ans — Americe / अमेरिका

3- दक्षिण एशिया में बिजनेस रिश्‍वतखोरी जोखिम की सूची में शीर्ष पर कौन सा देश है ?
Which country tops the list of business bribery risk in South Asia ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

4- भारतीय गणतंत्र दिवस 2020 समारोह के मुख्‍य अतिथि कौन होंगे ?
Who will be the chief guest of Indian Republic Day 2020 celebrations ?
Ans — Jair Bolsonaro / जेअर बोल्‍सनारो

5- विश्‍व कबड्डी कप 2019 का आयोजन कहॉ किया जायेगा ?
Where will the World Kabaddi Cup 2019 be held ?
Ans — Punjab / पंजाब

6- हाल ही में भारत के किस प्रसिद्ध गणितज्ञ का निधन हो गया ?
Which famous mathematician of india has passed away recently ?
Ans — Vashisht Narayan Singh / वशिष्‍ठ नारायण सिंह

7- मॉस्‍को में तैनात होने वाली पहली महिला नेवी अधिकारी कौन बनी ?
Who became the first woman Navy Officer to be stationed in Moscow ?
Ans — KarabiGogoi / कराबीगोगोई

8- आंध्र प्रदेश की पहली महिला मुख्‍य सचिव कौन बनी ?
Who became the first woman Chief Secretary of Andhra Pradesh ?
Ans — Neelam Sahni / नीलम साहनी

9- ग्‍लोबल फुटबाल डेवलोपमेन्‍ट कार्यक्रम का अध्‍यक्ष किसे बनाया गया ?
Who was appointed the President of Global Football Development Program ?
Ans — Arsin Wenger / आरसिन वेंगर

10- हाल ही में ब्रिक्‍स यंग इनोवेटर पुरस्‍कार किसने जीता ?
Who recently won the BRICS-Young Innovator Award ?
Ans — Ravi prakash / रवि प्रकाश

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment