Current Affairs 16 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 16 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  16 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 16 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में कहॉ पर नीति वर्क्‍स को जीआई टैग दिया गया ?
Where was the Niti Works given GI tag recently ?
Ans — TamilNadu / तमिलनाडु

2- हाल ही में World Economic Situation & Prospect रिपोर्ट किसने जारी की ?
Recently who released the World Economic Situation and Prospect report ?
Ans — United Nations /  संयुक्‍त राष्‍ट्र

3- हाल ही में किस अंतर्राष्‍ट्रीय संगठन के प्रमुख रॉयटो अजेवेदो ने इस्‍तीफे की घोषणा की ?
Recently which International organization chief Roberto Azevedo announced his resignation ?
Ans — World Trade Organization / विश्‍व व्‍यापार संगठन

4- कोरोना वायरस से मुक्‍त होने वाला पहला यूरोपीय देश कौन बना है ?
Who became the first European country to be free of corona virus ?
Ans — Slovenia / स्‍लोवेनिया

5- हाल ही में रक्षामंत्री राजनाथ सिंह ने किस भारतीय तटरक्षक बल पोत को कमीशन किया ?
Recently which Indian Coast Guard vessel was commissioned by Defense Minister Rajnath singh ?
Ans — Sachet / सचेज

6- हाल ही में भारत सरकार ने चावल के निर्यात के लिये कौन सा मंच स्‍थापित किया ?
Recently, which platform was set by the Government of India for the export of rice ?
Ans — Rice Export Promotion Forum / चावल निर्यात संवध्रन मंच

7- किस राज्‍य सरकार ने Matir Smristi योजना शुरू की ?
Which state government started the Matir Smristi scheme ?
Ans — West Bengal / पश्चिम बंगाल

8- मानव संसाधन विकास मंत्री ने किस यूनिवर्सिटी की हेल्‍पलाइन भरोसा लांच की है ?
The Human Resource Development Minister launched the helpline Bharosa of which university ?
Ans — Banaras Hindu University / बनारस हिंदु यूनिवर्सिटी

9- हाल ही में किस कंपनी ने फैमिली सेफ्टी एप्‍प लांच की है ?
Which company launched the Family Safety app recently ?
Ans — Microsoft / माइक्रोसाफ्ट

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment