Current Affairs 16 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 16 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
16 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 16 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने राज्‍य पदम पुरस्‍कारों की शुरूआत की ?
Which state government has recently started the Rajya Padma awards ?
Ans — Assam / असम

2- IAMAI के शिकायत निवारण बोर्ड का पहला अध्‍यक्ष किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who has been appointed as the first Chairman of the Grievance Redressal Board of IAMAI ?
Ans — Justice A.K. Sikri / जस्टिस ए के सीकरी

3- किस देश को UN सुरक्षा परिषद का 2022-23 के लिये अस्‍थाई सदस्‍य चुना गया ?
Which of the following country has been elected as a non-permanent member of the UN Security Council for 2022-23 ?
Ans — Brazil, UAE & Ghana / ब्राजील, यूएई और घाना

4- किस राज्‍य सरकार ने वैदिक शिक्षा बोर्ड स्‍थापित करने की घोषणा की ?
Which state government announced to set up Vedic Education Board ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

5- हाल ही में कहॉ से ब्रिटेन को जर्दालू आमों की खेप भेजी गई ?
Where was the consignment of Jardalu Mangoes sent to Britain recently ?
Ans — Bhagalpur, Bihar / भागलपुर, बिहार

6- CAF World Giving Index 2021 में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the rank of India in CAF World Giving Index 2021 ?
Ans — 14th

7- हाल ही में ICC ने कितने खिलाडियों को ICC हॉल ऑफ फेम में शामिल किया ?
Recently how many players were inducted into the ICC Hall of Fame by the ICC ?
Ans — 10

8- हाल ही में कितने गेलफैंड चैलेंज चेस का खिताब जीता ?
Who recently won the title of Gelfand Challenge Chess ?
Ans — D Gukesh / डी गुकेश

9- सेल्‍यूलर ऑपरेटर्स एसोसिएशन ऑफ इंडिया के दोबारा अध्‍यक्ष कौन नियुक्‍त हुये है ?
Who has been re-appointed as the President of the Cellular Operators Association of India ( COAI ) ?
Ans — Ajay Puri / अजय पुरी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment