Current Affairs 16 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 16 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 16  June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 16 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व पवन दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Wind Day celebrated ?
Ans — 15 June / 15 जून

2- हाल ही में किसने सुरक्षाबलों की वर्दी साफ करने के लिये जर्मीक्‍लीन विकसित किया ?
Recently who developed Germiclin to clean the uniforms of the security forces ?
Ans — DRDO

3- तमिलनाडु सरकार ने कोयम्‍बटूर शहर का नाम बदलकर क्‍या रखा है ?
What did the Tamil Nadu government rename the city of Coimbatore ?
Ans — Koyampuththur / कोयंपुत्‍थथुर

4- बिहार खादी के ब्रांड एम्‍बेसडर कौन बनाये गये है ?
Who was made the brand ambassador of Bihar Khadi ?
Ans — Pankaj Tripathi / पंकज त्रिपाठी

5- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने घर घर निगरानी ऐप्‍प लांच किया ?
Which state government recently launched the Ghar Ghar Vigil app ?
Ans — Punjab / पंजाब

6- किस राज्‍य सरकार ने अपने पर्यावरण मंत्रालय का नाम बदल दिया है ?
Which state government changed the name of its environment ministry ?
Ans — Maharashatra / महाराष्‍ट्र

7- मारियाना ट्रेंच तक पहुचने वाली पहली महिला कौन बनी है ?
Who became the first woman to reach the Mariana Trench ?
Ans — Catherine de Sullivan / कैथरीन डी सुलिविन

8- भारत का पहला संक्रामक रोग निदान लैब कितने रिकार्ड दिनों में बनकर तैयार हुआ ?
In how many record days was India’s first infectious disease diagnosis lab completed ?
Ans — 8

9- भारत के अटॉर्नी जनरल के के वेणुगोपाल का कार्यकाल कितने वर्षो के लिये बढाया गया है ?
How many years was the term of KK Venugopal, Attorney General of India extended ?
Ans– 1 Year / 1 वर्ष

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment