Current Affairs 16 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 16 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 16 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 16 December 2019 In Hindi+English Gk Question

1- मिस वर्ल्‍ड 2019 का खिताब किसने जीता है ?
Who won the title of Miss World 2019 ?
Ans — Tony N singh / टोनी एन सिंह

2- विजय दिवस कब मनाया जाता है ?
When is Victory Day celebrated ?
Ans — 16 December / 16 दिसम्‍बर

3- भारत में कब से वाहनों के लिये FasTage अनिवार्य किया गया ?
Since when did FasTag become mandatory for vehicles in india ?
Ans– 15 December / 15 दिसम्‍बर

4- हाल ही में किस संस्‍था ने ग्रीन विंडो स्‍थापित करने की घोषणा की है ?
Which organization recently announced the establishment of a green window ?
Ans — IREDA

5- किस राज्‍य में इनर लाइन परमिट लागू किया गया  ?
Which state implemented Inner Line Permit (ILP) ?
Ans — Manipur / मणिपुर

6-  हाल ही में सेना साहित्‍य महोत्‍सव 2019 कहॅा शुरू हुआ ?
Where did the recent army literature festival 2019 begin ?
Ans — Chandigarh / चंडीगढ

7- किस देश की विदेश मंत्री रेटनो एल मासुंडी ने भारत की यात्रा की ?
Which country’s foreign minister Retno El Marsudi visited India ?
Ans — Indonesia / इंडोनेशिया

8- हाल ही में किस देश को यूरोपीय संघ ने 2050 जलवायु तटस्‍थता समझौते से बाहर कर दिया ?
Which country was recently voted out of the 2050 climate neutrality agreement by European Union ?
Ans — Poland / पौलेंड

9-उत्‍तर प्रदेश के नौगढ रेलवे स्‍टेशन का नाम बदलकर क्‍या रख दिया गया है ?
The name of Naugarh railway station in UttarPradesh was changed to ?
Ans — Siddharth Nagar Railway Station / सिद्धार्थ नगर रेलवे स्‍टेशन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment