Current Affairs 16 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 16 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
16 Dec कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 16 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

1 -हा5;ल ही में किसने विजन 2035: पब्लिक हेल्‍थ सर्विलांस इन इंडिया लांच किया ?
Who recently launched Vision 2035:Public Health Surveillance in India ?
Ans — NITI Aayog / नीति आयेाग

2- हाल ही में चीन और पाकिस्‍तान के बीच कौन सा वायुसेना अभ्‍यास आया‍ेजित हुआ ?
Which Air Force exercise was held recently between China and Pakistan ?
Ans — Shaheen-9 / शाहीन-9

3- GRSE कोलकाता ने किस नाम से अत्‍याधुनिक युद्धपोत 17A स्‍टील्‍थ फ्रिगेट लांच किया ?
By what name did GRSE Kolkata launch the state-of-the-art warship 17A Stealth Frigate ?
Ans — Himgiri / हिमगिरी

4- हाल ही में किस दक्षिण अफ्रीकी देश के प्रधानमंत्री एम्‍ब्रोस इलामिनी का निधन हो गया ?
Recently which South African country’s Prime Minister Ambrose Diamini Passed away ?
Ans — Eswatini / एस्‍बातिनि

5- हाल ही में किसने The Art of Bitfulness नामक पुस्‍तक लांच किये ?
Who recently launched a book called the Art of Bitfulness ?
Ans — Nandan Nilkani / नंदन नीलकानी

6- हाल ही में कहॉ पर देश का पहला हयूमन मिल्‍क बैंक खोला गया ?
Where was the country’s first human milk bank opened recently ?
Ans — Guwahati / गुवाहाटी

7- हाल ही में कहॉ पर लासार नामक नव वर्ष पर्व मनाया गया ?
Where was the New Year Festival called Losar recently ?
Ans — Laddakh / लद्याख

8- अंतर्राष्‍ट्रीय मुक्‍केबाजी संघ के अध्‍यक्ष कौन बनाये गये ?
Who was made the president of the International Boxing Association ?
Ans — Omar Kremlev / उमर क्रेमलेव

9- ओला ने कहॉ पर दुनिया का सबसे बडा स्‍कूटर कारखाना स्‍थापित करने की घोषणा की ?
Where did Ola announce to set up the world’s largest scooter factory ?
Ans — TamilNadu / तमिलनाडु

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment