Current Affairs 16 August 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 16 August 2019 In Hindi+English Gk Question 16 अगस्त 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 16 August 2019 In Hindi+English Gk Question

1- कलाम पुरस्‍कार से किसे सम्‍मानित किया गया हैं  ?
Who has been honored with the Kalam Award?
Ans– K Sivan / के सिवान

2- किस देश ने भारतीय कलाकारो वाले विज्ञापनों पर प्रतिबंध लगाया हैं ?
Which country has banned advertisements featuring Indian artists?
Ans — Pakistan / पाकिस्‍तान

3- हाल ही में किस IIT के शोधकर्ताओं ने नया रक्‍त परीक्षण डिवाइस बनाया हैं ?
Recently which IIT researchers have created a new blood test device?
Ans — IIT KhadakPur / IIT खडगपुर

4- भारत में सबसे अधिक भुगतान वाले बैंक के CEO कौन बने हैं ?
Who became the CEO of the highest paid bank in India?
Ans — Aditya Puri / आदित्‍य पुरी

5- पूर्व न्‍यायाधीश जस्टिस मदन लोकुर ने किस देश के सर्वोच्‍च न्‍यायालय के मुख्‍य न्‍यायधीश के रूप में शपथ ली हैं ?
Former Judge Justice Madan Lokur has been sworn in as the Chief Justice of the Supreme Court of which country?
Ans — Fiji / फिजी

6- अरूणाचल प्रदेश के नये मुख्‍य सचिव के रूप में किसने पदभार संभाला हैं ?
Who has taken over as the new Chief Secretary of Arunachal Pradesh?
Ans — Naresh Kumar / नरेश कुमार

7- पानी पर चलने वाले अंतरिक्ष यान का प्रदर्शन किसने किया हैं ?
Who has demonstrated the spacecraft on water?
Ans — NASA

8- हाल ही में वस्‍त्र गैलेरी का उदघाटन कहां किया गया हैं ?
Where has the textile gallery been inaugurated recently?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

9- एक दशक में 20000 रन बनाने वाले पहले क्रिकेटर कौन बने हैं ?
Who became the first cricketer to score 20000 runs in a decade?
Ans — Virat Kohli /  विराट कोहली

10 – पारंपरिक चिकित्‍सा के क्षेत्र में भारत ने किस देश के साथ समझौता किया हैं ?
With which country has India tied up in the field of traditional medicine?
Ans — China / चीन

11- CORAS को किसने लांच किया हैं ?
Who has launched CORAS?
Ans — Indian Railway / भारतीय रेलवे

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Related posts

Leave a Comment