Current Affairs 16 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 16 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
16 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 16 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- लालकिले पर सबसे ज्‍यादा बार तिरंगा फहराने वाले पहले गैर-कांग्रेसी प्रधानमंत्री कौन है ?
Who is the first non-congress Prime Minister to hoist the tricolor on Reas Fort most often ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

2- हाल ही में नीति आयोग ने किसके साथ मिलकर ATL AI स्‍टेप अप मॉडयूल लांच किया ?
Recently NITI Aayog together with whom launched ATL AI Step Up Module ?
Ans —  NASSCOM

3- हाल ही में शिक्षा मंत्रालय द्वारा जारी सवश्रेष्‍ठ केंदीय विश्‍वविद्यालयों की सूची में शीर्ष पर कौन है ?
Who has topped the list of best central universities recently released by the Ministry of Education ?
Ans — Jamia Milia Islamia University / जामिया मिल्लिया इस्‍लामिया विश्‍वविद्यालय

4- हाल ही में किसने प्रोजेक्‍ट डॉल्फिन की घोषणा की ?
Who recently announced Project Dolphin ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

5- टोक्‍यो ओलंपिक के लिये भारतीय ओलंपिक टीम का आधिकारिक प्रायोजक कौन बना ?
Who became the official sponsor of the Indian Olympic team for the Tokyo Olympics ?
Ans — INOX

6- हाल ही में रक्षामंत्री राजनाथ सिंह ने किस नाम से वन-स्‍टॉप-शॉप पोर्टल लांच किया ?
Recently Defense Minister Rajnath Singh launched a one-stop-shop portal under what name ?
Ans — SRIJAN

7- 15 अगस्‍त 2020 को किस महान क्रिकेटर ने संन्‍यास की घोषणा की है ?
Which great cricketer announced his retirement on 15 August 2020 ?
Ans –Mahendra Singh Dhoni / महेंद्र सिंह धोनी

8- राष्‍ट्रपति रामनाथ कोविंद ने कितने रक्षा कर्मियों को वीरता पुरस्‍कार देने की घोषणा की है ?
President Ramnath kovind announced the gallantry awards to how many defense personnel ?
Ans — 84

9- हाल ही में किसने एशियाई शेरों के संरक्षण के लिये प्रोजेक्‍ट लायन की घोषणा की ?
Recently who announced the Project Lion for the conservation of the Asiatic lions ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment