Current Affairs 16 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 16 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 16 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 16 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में ADB ने Covid-19 रेस्‍पॉन्‍स पैकेज को बढाकर कितना किया ?
Recently ADB increased the Covid-19 response package by how much ?
Ans — 20 Billion Dollars / 20 मिलियन डालर

2- हालही में किस देश ने WHO को दी जाने वाली फंडिंग रोकने की घोषणा की ?
Which country recently announced a moratorium of funding to WHO ?
Ans — America / अमेरिका

3- कोविड-19 मरीजों के लिये आयुर्वेद का उपयोग करने वाला पहला राज्‍य कौन बना है ?
Who became the first state to use Ayurveda for Covid-19 patients ?
Ans — Goa / गोवा

4- कोविड-19 के नमूनों की पूल टेस्टिंग शुरू करने वाला पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state to start pool testing of covid-1 samples ?
Ans — UttarPradesh / उत्‍तर प्रदेश

5- किस राज्‍य सरकार ने कामिक्‍स बुक्‍स का इलेक्‍ट्रानिक संस्‍करण लांच किया ?
Which state government launched an electronic version of comic books ?
Ans — Manipur / मणिपुर

6- किस संस्‍थान ने कोविड-19 के नमूनों को इकटठा करने के लिये COVSACK कियोस्‍क विकसित किया ?
Which institute developed a COVSACK kiosk to to collect samples of covid-19 ?
Ans — DRDO

7- कोरोना चायरस महामारी के चलते किस देश में होने वाला विश्‍वप्रसिद्ध साइकिल रेस टूर्नांमेंट स्‍थगित किया गया ?
In which country the world famous bicycle race tournament was postponed due to corona virus epidemic ?
Ans — France / फ्रांस

8- विश्‍व का सबसे तेज 5 करोड डाउनलोड होने वाला मोबाइल एप्‍प कौन बना ?
Who became the world’s fastest 5o million downloaded mobile app ?
Ans — Arogya Setu / आरोग्‍य सेतु

9- 15 अप्रैल को विश्‍व में कौन सा दिवस मनाया गया ?
Which day was celebrated on 15 april ?
Ans — World art day / विश्‍व कला दिवस

10 – किस मंत्रालय ने देखो अपना देश नामक वेबिनार सीरीज शुरू की ?
Which ministry started a webinar series called Dekho Apna Desh ?
Ans — Ministry of Tourism / पर्यटन मंत्रालय

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment