Current Affairs 15 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 15 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
15 Nov कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 15 Nov 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य ने मिशन रोजगार अभियान शुरू किया ?
Which state recently launched the Mission Rojgar Abhiyan ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तरप्रदेश

2- हाल ही में कहां पर ORSAM मिसाइल का सफल परीक्षण किया गया ?
Where was the QRSAM missile successfully tested recently ?
Ans — Chandipur / चॉंदीपुर

3- दिल्‍ली सरकार ने ई-वाहन सेवा एक्‍सेस के लिये कौन सा ऐप्‍प लांच किया ?
Which app was launched by Delhi Government for e-vehicle service access ?
Ans — Jan Seva App / जन सेवा ऐप्‍प

4- पैनासोनिक ने किसे अपना नया CEO नियुक्‍त किया ?
Who appointed as new CEO of Panasonic ?
Ans — Yuki Kusumi / युकी कुसुमी

5- हाल ही में किसने दुनिया के सबसे कम उम्र के लेखक होने का रिकॉर्ड बनाया ?
Who recently held the record for being the youngest writer in the world ?
Ans — Abhijita Gupta / अभिजीता गुप्‍ता

6- विश्‍व मधुमेह दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Diabetes Day celebrated ?
Ans — 14 November / 14 नवम्‍बर

7- हाल ही में किसने अंतर्राष्‍ट्रीय बाल शांति पुरस्‍कार जीता ?
Who recently won the International Children’s Peace Prize ?
Ans — Saadar Rehman / सआदत रहमान

8- IMPEX द्वारा जारी प्रवासी नीति सूचकांक में शीर्ष राज्‍य कौन बना ?
Which state became the top state in the Migrant Policy Index released by IMPEX ?
Ans — Kerala / केरल

9- प्रत्‍येक वर्ष 14 नवम्‍बर को राष्‍ट्रीय बाल दिवस किसकी जयंती पर मनाया जाता है ?
On whose birth anniversary is National Children’s Day celebrated on November 14 every year ?
Ans — Jawahar Lal Nehru / जवाहर लाल नेहरू 

10- किस राज्‍य में दुनिया का सबसे बडा खिलौना संग्रहालय बनाया जायेगा ?
In which state will the world’s largest toy museum be built ?
Ans — Gujarat / गुजरात

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment