Current Affairs 15 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 15 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 15 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 15 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- WEF (World Economic Forum) द्वारा जारी एनर्जी ट्रांजिशन इंडेक्‍स में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of India in the Energy Transition Index released by WEF ?
Ans — 74th

2- भारतीय रेलवे ने यात्रियों के लिये कौन सा ऐप्‍प रखना अनिवार्य किया ?
Which app is mandatory for Indian Railways to have passengers ?
Ans — Arogya Setu App / आरोग्‍य सेतु ऐप्‍प

3- गृह मंत्रालय द्वारा CAPF की कैंटीन में कब से केवल स्‍वदेशी उत्‍पाद बेचने की घोषणा हुई ?
Since when did the Home Ministry announce to sell only indigenous products in the canteen of CAPF ?
Ans — 1 June 2020 / 1 जून 2020

4- किस राज्‍य मुख्‍यमंत्री ने बेरोजगार युवाओं की सहायता के लिये HOPE पोर्टल लांच किया ?
Which state’s chief minister launched HOPE portal to help unemployed youth ?
Ans — Uttarakhand /उत्‍तराखंड

5- भारतीय पुरातत्‍व सर्वेक्षण का नया महानिदेशक किसे बनाया गया ?
Who was appointed the new Director General of Archaeological Survey of India ?
Ans — V Vidyavati / वी विद्यावती

6- हाल ही में किसे NADA के अनुशासन पैनल में फिर से शामिल किया गया ?
Who was recently re-inducted into the NADA Discipline Panel ?
Ans — Akhil Kumar / अखिल कुमार

7- हाल ही में किस देश ने सोशल डिस्‍टेंसिंग के लिये I Feel-You ब्रेसलेट वि‍कसित किया ?
Which country recently developed an I Feel You bracelet for social distancing ?
Ans — Italy / इटली

8- TVS ग्रुप ने किस IIT संस्‍थान से मिलकर सुंदरम वेंटागो विकसित किया ?
Which IIT institute did TVS Group develop Sundaram Ventage ?
Ans — IIT Madras / IIT मद्रास

9- अमेरिका के CDC ने भारत सरकार की सहायता के लिये कितनी धनराशि की घोषणा की ?
How much amount did the US CDC announce to help the Indian government ?
Ans — 3.6 million dollars / 3.6 मिलियन डालर

10- न्‍यू डेवलपमेंट बैंक ने भारत के लिये कितनी आपातकालीन सहायता ऋण की घोषणा की ?
How many emergency aid loans announced by New Development Bank for India ?
Ans — 1 billion USD / 1 बिलियन USD

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment