Current Affairs 15 March 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 15 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 15 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 15 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- भारत सरकार ने हैंड सैनीटाइजर और मास्‍क को कितने दिनों के लिये आवश्‍यक वस्‍तु घोषित किया ?
The Government of India declared hand sanitizer and mask as an essential item for how many days ?
Ans — 100 Days

2- हाल ही में उत्‍तरप्रदेश सरकार ने युवाओं के कौशल विकास के लिये कितनी योजनओं को मंजूरी दी ?
Recently how many schemes were approved by the Uttar Pradesh government for skill development of youth ?
Ans — 3

3- भारत की पहली फ्री डिजिटल पार्सल लॉकर सेवा कहॉ शुरू की गई ?
Where was India’s first free digital parcel locker service launched ?
Ans — Kolkata, West Bengal / कोलकाता, पश्चिम बंगाल 

4- रणजी ट्राफी 2019-20 किस टीम ने जीता ?
Which team won the Ranji Trophy 2019-20 ?
Ans — Saurashtra / सौराष्‍ट्र

5- बांग्‍लादेश के उच्‍च न्‍यायालयों ने किसे बांग्‍लादेश के राष्‍ट्रीय नारा बनाने का आदेश दिया ?
Who was the High Court of Bangladesh declared to create the national slogan of Bangladesh ?
Ans — Jay Bangla / जय बांग्‍ला

6- किस भारतीय पर्वतारोही ने ऑस्‍ट्रेलिया की सबसे उची चोटी फतह की ?
Which Indian mountaineer conquered Australia’s highest peak ?
Ans — Bhavna Dehria / भावना डेहरिया

7- हाल ही में किसके माइक्रोसाफ्ट के निदेशक मंडल से अपना इस्‍तीफा दिया ?
Who recently submitted his resignation from Microsoft’s board of directors ?
Ans — Bill Gates / बिल गेटस

8- हाल ही में किस संस्‍थान ने जाली पासपोर्ट और दस्‍तावेजों की जांच के लिये नये प्रकार की इंक खोजी है ?
Which Institute has recently discovered new types of ink to check forged passports and documents ?
Ans — CSIR

9- किस बैंक ने अपने सभी बचत बैंक खातों से न्‍यूनतम बैलेंस चार्ज हटाने की घोषणा की ?
Which bank announced the removal of minimum balance charge from all its saving bank accounts ?
Ans — SBI

10 – हाल ही में दाना जेटोपकोया का निधन हो गया ये किस खेल में ओलंपिक चैंपियन थे ?
Recently Dana Jetopkova passed away in which sport was the Olympic champion ?
Ans — Javelin Throw / जै‍बलिन थ्रो

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment