Current Affairs 15 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 15 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
15 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 15 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने किसान मित्र उर्जा योजना शुरू की ?
Which state government has recently launched Kisan Mitra Energy Scheme ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

2- संयुक्‍त राष्‍ट्र संघ के दुबार महा‍सचिव कौन बनाये गये है ?
Who was re-elected as the Secretary-General of the United Nations ?A
Ans — Antonio Guterres / एंटोनियो गुटरेश

3- दुनिया का पहला मॉस्‍क फ्री देश कौन बना ?
Which became the world’s first mask free country ?
Ans — Israel / इजराइल

4- किस अंतरिक्ष एजेंसी ने 2030 में शुक्र ग्रह के लिये EnVision मिशन लांच करने की घोषणा की ?
Which space agency has announced to launch EnVision mission to Venus in 2030 ?
Ans — ESA

5- हाल ही में किस बैंक ने COVID राहत घर घर राशन कार्यक्रम शुरू किया ?
Which bank has recently launched COVID Rahat Ghar Ghar Ration program ?
Ans — IDFC First Bank

6- कोसेंरा की ग्‍लोबल स्किल्‍स रिपोर्ट 2021 में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the rank of India in Coursera’s Global Skills Report 2021 ?
Ans — 67th

7- हाल ही में किस देश ने पहली बार विदेशी मुद्रा भंडारण में $600 बिलियन का आंकडा पार किया ?
Which country has crossed the $600 billion mark in foreign exchange storage for the first time recently ?
Ans — India / भारत

8- व्‍यापार और विकास पर संयुक्‍त राष्‍ट्र सम्‍मेलन की पहली महिला अध्‍यक्ष कौन बनेंगी ?
Who will become the first woman president of the United Nations Conference on Trade and Development ?
Ans– Rebecca Greenspun / रेबेका ग्रीन्‍सपन

9- हाल ही में किसने अपनी पुस्‍तक Home in the world लांच की ?
Who recently launched his book Home in the World ?
Ans — Amartya Sen / अमर्त्‍य सेन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment