Current Affairs 15 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 15 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 15 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 15 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व रक्‍तदाता दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Blood Donor Day celebrated ?
Ans — 14 June / 14 जून

2- आंध्रप्रदेश सरकार ने दर्जी नाई और सफाईवाले के लिये कौन सी योजना शुरू की है ?
Which scheme was launched by Andhra Pradesh government for tailors, barbers and sweepers ?
Ans — Jagannan Chedodu Scheme / जगन्‍नाण चेदोडु योजना

3- पूरी तरह से डिजिटल होने वाला निर्माण क्षेत्र का पहला संगठल कौन बना ?
Who became the first organization in the manufacturing sector to be fully digital ?
Ans — NHAI

4- हाल ही मेें जारी नेचर इंडेक्‍स मे शीर्ष पर कौन है ?
Who topped the recently released Nature Index ?
Ans — Chinese Academy of Sciences, China / चाइनीज एकेडमी आफ साइंसेज, चीन

5- केंद्र ने स्‍वास्‍थ्‍य संबंधी सामग्री की आपूर्ति के लिये कौन सा सप्‍लाई चैन पोर्टल लांच किया है ?
Which supply chain portal was launched by the center to supply health related material ?
Ans — Arogya Path / आरोग्‍य पथ

6-  हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने सहकार मित्र नामक इंटर्नशिप कार्यक्रम योजना शुरू किया है ?
Which Union Minister recently launched an internship program scheme called Sahakar Mitra ?
Ans — Narendra Singh Tomar / नरेंद्र सिंह ताेमर

7- हाल ही में कहॉ पर नौसेना कमान में DSRV कॉम्‍प्‍लेक्‍स अनावरण किया गया ?
Where was the DSRV Complex recently unveiled at Naval Command ?
Ans — Visakhapatnam / विशाखापतनम

8- पूर्वी नौसेना कमान के चीफ आफ स्‍टाफ कौन नियुक्‍त हुये है ?
Who was appointed the Chief of Staff of Eastern Naval Command ?
Ans — Vice Admiral BIshwajit Disgupta / वाइस एडमिरल विश्‍वजीत दासगुप्‍ता

9- हाल ही में किस मशहूर फिल्‍मस्‍टार ने फॉसी लगाकर आत्‍महत्‍या कर ली ?
Which famous filmstar committed suicide by hanging recently ?
Ans — Sushant singh rajput / सुशांत सिंह राजपूत

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment