Current Affairs 15 February 2020 In Hindi+English Gk Question

7 Likes Comment

Current Affairs 15 February 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 15 February 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 15 February 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस भारतीय मूल के व्‍यक्ति को ब्रिटेन का नया वित्त मंत्री बनाया गया ?
Which Indian-origin person was made the new Finance Minister of Britain ?
Ans — Rishi Sunak / ऋषि सुनक

2- हाल ही में किसने A Commentary & Digest on the Air, Act 1981 नाम पुस्‍तक लिखी ?
Recently who wrote a book titled A Commentary & Digest On the Air, Act 1981 ?
Ans — Dr. KK Khandelwal / डॉ के के खंडेलवाल

3- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने सेलम क्रिकेट फाउंडेशन नामक क्रिकेट स्‍टेडियम का उदघाटन किया ?
Which state’s Chief Minister Inaugurated the cricket stadium named Salem Cricket Foundation ?
Ans — TamilNadu / तमिलनाडु

4- ब्रांड वैल्‍यू में सबसे ज्‍यादा वृद्धि के मामले में दुनिया का शीर्ष बैंक कौन बना ?
Who became the world’s top bank in terms of highest increase in brand value ?
Ans — Induslnd Bank / इंडसइंड बैंक

5- प्रवासी भारतीय केंद्र का नाम बदलकर किस पूर्व मंत्री के नाम पर रखा गया ?
Pravasi Bharatiya Kendra was renamed after which former minister ?
Ans — Late. Sushma Swaraj / स्‍व. सुषमा स्‍वाराज

6- किस राज्‍य सरकार ने अंगनफोउ हुंबा कार्यक्रम का शुभारंभ किया ?
Which state government launched the Anganfou Humba program ?
Ans — Manipur / मणिपुर

7- हाल ही में UAE का अगला क्रिकेट निदेशक किसे नियुक्‍त किया गया ?
Recently who was appointed the next Cricket Director of UAE ?
Ans — Robin Singh / रोबिन सिंह

8- 13 फरवरी को राष्‍ट्रीय महिला दिवस किनकी जयंती पर मनाया जाता है ?
On whose birth anniversary in Narional Women’s Day celebrated on 13 February ?
Ans — Sarojini Naidu / सरोजनी नायडू

9- भारत का सबसे बडा वायु गुणवत्ता निगरानी नेटवर्क कहॉ स्‍थापित किया जायेगा ?
Where will India’s largest air quality monitoring network be set up ?
Ans — Mumbai / मुम्‍बई

10- किस पुरूष हाकी प्‍लेयर को FIH प्‍लेयर ऑफ द ईयर का अवार्ड दिया गया ?
Which male hockey palyer was awarded the FIH Player of the Year ?
Ans — Manpreet Singh / मनप्रीत सिंह

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

You might like

Risshu Chawla

About the Author: Rishav Chawla

My Name is Rishav Chawla . I am the admin of RTstudy.in . I have completed 12th and after that i was completed my diploma with information technology. I am providing study materials to students in hindi for class 12th , 10th And polytechnic and other sarkari exam gk related .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *