Current Affairs 15 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 15 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
15 Dec कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 15 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

1- राष्‍ट्रीय उर्जा संरक्षण दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Energy Conservation Day celebrated ?
Ans — 14 December / 14 दिसम्‍बर

2- यूनेस्‍को ने किस देश के पहले राष्‍ट्रपति के नाम पर बंगबंधु अंतर्राष्‍ट्रीय पुरस्‍कार शुरू किया ?
UNESCO instituted Bangabandhy International Award in the name of which country’s first President ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

3- हाल ही में किस स्‍टॉक एक्‍सचेंज ने BEAM नामक एग्रीकल्‍चर स्‍पॉट मार्केट प्‍लेटफार्म लांच किया ?
Which stock exchange recently launched the agricultural spot market platform called BEAM ?
Ans — BSE / बाम्‍बे स्‍टॉक एक्‍सचेंज

4- हाल ही में भारत और उज्‍बेकिस्‍तान ने कितने समझौतो पर हस्‍ताक्षर किये ?
How many agreements did India and Uzbekistan sign recently ?
Ans — 9

5- भारत और किस देश के बीच ड्रग कंट्रोल सहयोग पर 5वीं  द्विपक्षीय बैठक आयोजित की गई ?
The 5th bilateral meeting on Drug Control Cooperation was held between India and which country ?
Ans — Myanmar / म्‍यामांर

6- मार्च 2021 मेें भारत और किस पडोसी देश के बीच स्‍वाधीनता सडक खोली जायेगी ?
In march 2021 Swadheenta Sadak will be opened between India and which neighboring country ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

7- हाल ही में किसने #GotYouCovered नामक अभियान शुरू किया ?
Who recently started a campaign called #GetYouCovered ?
Ans — Bharti AXA

8- वर्ष 2020 की अंतिम F-1 रेस अबुधाबी ग्रैंड प्रिक्‍स 2020 किसने जीता ?
Who won the final F-1 race of the year 2020, the Abu Dhabi Grand Prix 2020 ?
Ans — Max Versappern / मैक्‍स वर्सटप्‍पन

9- भारतीय टेनिस खिलाडी अंकिता रैना ने कहां पर आयोजित हुये अल अब्‍तूर टेनिस चैलेंज के डबल्‍स का खिताब जीता ?
Where did India tennis player Ankita Raina win the doubles title of Al Habtoor Tennis Challenge ?
Ans — Dubai / दुबई

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment