Current Affairs 15 August 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 15 August 2019 In Hindi+English Gk Question 15 अगस्त 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 15 August 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में कहां के मुरूगन मंदिर के पंचतीर्थम को जीआई टैग दिया गया ?
Recently the Panchitrtham of Murugan Temple was given GI tag ?
Ans — TamilNadu / तमिनाडु

2- आपरेशन नंबर प्‍लेट किसने शुरू किया हैं ?
Who started Operation Number Plate ?
Ans — RPF

3- कॉमनवेल्‍थ गेम्‍स 2022 में किस खेल को शामिल करने का निर्णय लिया गया ?
Which game was decided to the included in the Commonwealth Games 2022 ?
Ans — Women’s Cricket / महिला क्रिकेट

4- किस भारतीय सेना ने मिशन रीच आउट शुरू किया है ?
Which indian army launched Mission Reach Out ?
Ans — Indian Army / भारतीय थलसेना

5- किस राज्‍य ने वर्ल्‍ड एजुकेशन समिट 2019 में पुरस्‍कार जीता ?
Which state won the award of the World Education Summit 2019 ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

6- विंग कमांडर अभिनंदन वर्धमान को किस वीरता पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया जायेगा ?
Which gallantry award will be awarded to wing commander Abhinandan Vardhaman ?
Ans — Veer Chakra / वीर चक्र

7- फ्रेंच सम्‍मान प्राप्‍त करने वाले पहले भारतीय शेफ कौन बने ?
Who became the first indian chef to receive French honors ?
Ans — Priyam Chatterjee / प्रियम चटर्जी

8- केंद्रीय मंत्री स्‍मृति ईरानी ने कहां पर अत्‍याधुनिक वस्‍त्र गैलरी का उदघाटन किया ?
Where did Union Minister Smriti Irani inaugurate state of the art textile gallery ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

9-  किस भारतीय एथलीट को AAA के एथलीट आयोग का सदस्‍य नियुक्‍त किया गया ?
Which indian athlete was appointed a member of the AAA Athletes Commission ?
Ans — P T Usha / पी टी उषा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Related posts

Leave a Comment