Current Affairs 15 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 15 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 15 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 15 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- यूनियन बैंक ऑफ इंडिया के नये कार्यकारी निदेशक कौन नियुक्‍त हुये है ?
Who was appointed the new executive director of Union Bank of India ?
Ans — Birupaksha Mishra / विरूपक्षा मिश्रा

2- हाल ही में किस राज्‍य में कोविड-19 उपचार के लिये प्‍लाजमा थेरेपी का ट्रायल आरम्‍भ किया ?
Which state recently started a trial of plasma therapy for covid-19 treatment ?
Ans — Kerala / केरल

3- एशियाई मुक्‍केबाजी चैंपियनशिप 2020 की मेजबानी कौन करेगा ?
Who will host the Asian Boxing Championship 2020 ?
Ans- – India / भारत

4- हाल ही में टाटा की किस चूनिट ने IIS के साथ मिलकर कोविडज्ञान नामक पहल शुरू की ?
Which Tata unit recently launched an initiative called CovidGyan in association with IIS ?
Ans — TIFR & TMC

5- किस IIT संस्‍थान ने डिजिटल स्‍टेथेास्‍कोप AyuSynk विकसित किया ?
Which IIT institute developed the digital stethoscop AyuSynk ?
Ans — IIT Bombay / IIT बॉम्‍बे

6- हाल ही में RBI के पूर्व गवर्नर को IMF के विदेश सलाहकार समूह में शामिल किया गया ?
Recently, the former Governor of RBi was included in the Foreign Advisory Group by the IMF ?
Ans — Raghuram Rajan / रघुराम राजन

7- हाल ही में IMF ने भारत की GDP विकास दर का अनुमान कितना बताया है ?
Recently, IMF estimated how much GDP growth rate of India ?
Ans — 1.9%

8- आधुनिक इराकी वास्‍तुकला के जनक माने जाने वाले किस व्‍यक्ति का कोविड-19 से निधन हो गया ?
Who is considered the father of modern Iraqi architecture, who died from covid – 19 ?
Ans — Rifat Chadirji / रिफत चदिरजी

9- हाल ही में उत्‍तर प्रदेश सरकार ने जरूरतमंदो के लिये कौन सा पोर्टल लांच किया ?
Recently the Uttar Pradesh government launched which portal for the needy ?
Ans — Annapurna Portal & Supply Mitra Portal / अन्‍नपूर्णा पोर्टल और आपूर्ति मित्र पोर्टल

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment