Current Affairs 14 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 14 September 2019 In Hindi+English Gk Question 14 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 14 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- किसने भारतीय वायुसेना को दूसरा नेत्रा विमान सौंपा ?
Who assigned the second netra aircraft to the Indian Air Force ?
Ans — DRDO

2- टाइम हायर एजुकेशन द्वारा जारी वर्ल्‍ड यूनिवर्सिटी रैंकिंग 2020 में शीर्ष पर कौन है ?
Who topped the World University Rankings 2020 released by Time Higher Education ?
Ans — Oxford University / ऑक्‍सफोर्ड यूनिवर्सिटी

3- भारत थाइलैंड संयुक्‍त सैन्‍याभ्‍यास मैत्री-2019 कहॉ आयोजित होगा ?
Where will the India-Thailand joint exercise Maitri-2019 be held ?
Ans — Umrai (Meghalaya) / उमरई (मेघालय)

4- किस देश ने मेक इन इंडिया ट्रेन पुलथिसी एक्‍सप्रेस को हरी झंडी दिखाई ?
Which country flagged off the Make in India train Pulathisi Express?
Ans  Sri Lanka / श्रीलंका

5- हाल ही में कितनी भारतीय महिला पुलिस अधिकारियों को संयुक्‍त राष्‍ट्र द्वारा सम्‍मानित किया गया ?
How many Indian Women police officers were recently honored by the United Nations ?
Ans — 5

6- पेप्सिको इंडिया के स्‍पोर्ट ड्रिंक ब्रांड गेटोरेड का ब्रांड एम्‍बेसडर कौन बना ?
Who became the brand ambassador of PepsiCo India’s sports drink brand Gatorade ?
Ans — PV sindhu & Hima das & Neeraj Chopra / पीवी सिंधु व हिमा दास और नीरज चोपडा को

7- कौशल विकास उद्यमिता मंत्री ने कहॉ पर भारतीय कौशल संस्‍थान की आधारशिला रखी ?
Where did the Skill Development Entrepreneur Minister lay the foundation stone of the Indian Institute of Skills ?
Ans — Mumbai / मुम्‍बई

8- व्‍हाइट बाल क्रिकेट में 2 हैट्रिक लेने वाली पहली महिला क्रिकेटर कौन बनी ?
Who became the first female cricketer to take 2 hat-tricks in white ball cricket ?
Ans — Magan Scatt / मेगन स्‍कट

9- भारतीय बैंक सघ की प्रथम समिति में किसे शामिल किया गया ?
Who was included in the managing committee of Indian Banks Association ?
Ans — Mahabaleshwar M.S. / महाबलेश्रवर एम एस

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment