Current Affairs 14 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 14 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 14 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 14 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में ADB ने किस राज्‍य की सडक परियोजनाओं के लिये $190 मिलियन के ऋण पर हस्‍ताक्षर किये है ?
Recently ADB signed a $190 million loan for which state’s road projects ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

2- पहले भारत खेल शिखर सम्‍मेलन का आयोजन कहॉ किया गया है ?
Where was the first india sports summit organized ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

3- हाल ही में जारी ब्रांड फाइनेंस नेशन रैंकिंग में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of India in the recently released Brand Finance Nation rankings ?
Ans — 7th/ 7 वा

4- किस देश में हागिबिस नामक तूफान आया ?
Which country has had a storm named Hogibis ?
Ans — Japan / जापान

5- हाल ही में 2 घंटे की मैराथन दौडने वाले पहले एथलीट कौन बने है ?
Recently who became the first athlete to run a 2 hour marathon ?
Ans — Eliud Kipchoge / एलियुद किपचोगे

6- किस राज्‍य सरकार ने YSR कांति वेलुगु योजना लांच किया हे ?
Which state government launched YSR Kanti Velugu Yojana ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

7- किस राज्‍य मंत्रालय ने एम हरियाली मोबाइल एप्‍प लांच किया हे ?
Which ministry launched the M Hariyali Mobile App ?
Ans — Ministry of Housing and Urban Development / आवास एवं शहरी विकास मंत्रालय

8- चीनी पेय विज्ञापनों पर प्रतिबंध लगाने वाला दुनिया का पहला देश कौन बना हे ?
Who became the first country in the world to ban sugar drink advertisement ?
Ans — Singapore / सिंगापुर

9- राजस्‍थान सरकार ने ट्रांसजेंडर्स के लिये बेरोजगारी भत्‍ता बढाकर कितना कर दिया है ?
How much did Rajasthan governmetn increase the unemployment allowance for transgenders ?
Ans — 3500 Rupees/Month

10- इंडिया रेटिंग्‍स ने भारत की 2019-20 की GDP वृद्धि दर के अनुमान को घटाकर कितना कर दिया हे ?
How much did India Ratings reduce india’s GDP growth forecast for 2019-20 ?
Ans — 6.1 %

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment