Current Affairs 14 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 14 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 14 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 14 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व निमोनिया दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Pneumonia Day celebrated ?
Ans — 12 November / 12 नवम्‍बर

2- हाल ही में किस राज्‍य में राष्‍ट्रपति शासन लागू हुआ ?
Recently in which state president’s rule came into force ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

3- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने शिशु सुरक्षा मोबाइल एप्‍प लांच किया ?
Which state government recently launched the baby safety mobile app ?
Ans — Assam / असम

4- मॉरीशस के नये प्रधानमंत्री कौन बने है ?
Who become the new Prime Minister of Mauritius ?
Ans — Praveen Jagannath / प्रविन्‍द जगन्‍नाथ

5- किस अंतरिक्ष एजेंसी ने सस्‍ते इंटरनेट के लिये 60 सैटेलाइट लांच किये है ?
Which space agency launched 60 satellites for cheap internet ?
Ans — Space X / स्‍पेस एक्‍स

6- किस निशानेबाज ने एशियन चैंपियनशिप में 10 मी एयर पिस्‍टल इवेंट में गोल्‍ड जीता ?
Which shooter won gold in the 10m air pistol event at the Asian Championship ?
Ans — Shrikant Dhanush / श्रीकांत धनुष

7- हाल ही में किस न्‍यायालय को RTI के दायरे में लाने का निर्देश दिया गया है ?
Recently which court has been directed to bring it under the purview of RTI ?
Ans — Supreme Court / सुप्रीम कोर्ट

8- फाइनेंशियल टाइम्‍स की पहली महिला संपादक कौन बनी ?
Who became the first woman editor of the Financial Times ?
Ans — Raula Khalaf / रौला खलाफ

9- अमेरिका के सबसे बडे आर्ट म्‍यूजियम की पहली भारतीय ट्रस्‍टी कौन बनी ?
Who became the first indian trustee of America’s largest art museum ?
Ans — Nita Ambani / नीता अंबानी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment