Current Affairs 14 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 14 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 14 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 14 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में कहॉ के तेलिया रूमाल को जीआई टैग प्रदान किया गया ?
Where was the Teliya handkerchief recently awarded GI tag ?
Ans — Telangana / तेलंगाना

2- राष्‍ट्रीय प्रौद्योगिकी दिवस के अवसर पर RE-START सम्‍मेलन का आयोजन किसने किया ?
Who organized the RE-START conference on the occasion of National Technology Day ?
Ans — Technology Development Board & Confederation of Indian Industry

3- होम डिलीवरी के लिये डिजिटल पेमेंट अनिवार्य करने वाला पहला शहर कौन बना है ?
Who became the first city to mandate digital payment for home delivery ?
Ans — Ahmedabad / अहमदाबाद

4- फेड कप हार्ट अवार्ड जीतने वाली पहली भारतीय कौन बनी ?
Who became the first Indian to win the Fed Cup Heart Award ?
Ans — Sania Mirza / सानिया मिर्जा

5- हाल ही में CBSE के नये अध्‍यक्ष कौन नियुक्‍त हुये ?
Who recently appointed the new president of CBSE ?
Ans — Manoj Ahuja / मनोज अहूजा

6- हाल ही मे एसौचैम ने भारत और किस देश के बीच वर्चुअल कांफ्रेंस का आयोजन किया ?
Recently< ASSOCHAM organized Virtual Conference between India and which country ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

7- फ्रेंच साइकिलिस्‍ट रेमी डि ग्रेगोरियो पर UCI ने कितने वर्षो का प्रतिबंध लगाया ?
How many years of banned did UCI on French cyclist Remy Di Grandoo ?
Ans — 4 Year / 4 साल

8- हाल ही में किस देश ने FIDA Chess.com आनलाइन नेसेन्‍स कप का पहला संस्‍करण जीता ?
Recently who country won the first version of FIDA chess.com online nessens Cup ?
Ans — China / चीन

9- हाल ही में वधान ने किस नाम से एक पुस्‍तक लांच की है ?
Recently the name was launched a book ?
Ans — Fear of God

10 – FIFA U-17 महिला वर्ल्‍ड कप भारत में कब आयोजित किया जायेगा ?
When will the FIFA U-17 women’s World Cup be held in India ?
Ans — 2021

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment