Current Affairs 14 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 14 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
14 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 14 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- विश्‍व रक्‍तदाता दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Blood Donor Day celebrated ?
Ans — 14 June / 14 जून

2- हाल ही में किसने फ्रेंच ओपन टेनिस टूर्नामेंट के महिला एकल का खिताब जीता ?
Who recently won the women’s singles title of the French Open Tennis Tournament ?
Ans — Barbora Krajikova / बारबोरा क्रेजीकोवा

3- हाल ही में आयुष मंत्रालय ने योग के लिये कौन सा ऐप्‍प लांच किया ?
Which app was recently launched by the Ministry of AYUSH for Yoga ?
Ans — Namaste Yoga / नमस्‍ते योगा

4- तेलंगाना सरकार ने मेडिसिन फ्रॉम स्‍काई परियोजना के लिये किस कंपनी के साथ समझौता किया ?
With which company did the Telangana Government sigh the Medicine from Sky Project ?
Ans — Flipkart

5- किस अभिनेता ने फ्री IAS कोचिंग स्‍कॉलरशिप नामक पहल शुरू की ?
Which actor launched the initiative called Free IAS Coaching Scholarship ?
Ans — Sonu Sood / सोनू सूद

6- पोलैंड रैकिंग सीरीज में भारतीय पहलवान विनेश फोगाट ने कौन सा मेडल जीता ?
Which medal did Indian Wrestler Vinesh Phogat win in Poland Ranking Series ?
Ans — GOLD

7- G-7 नेताओं ने चीन के BRI का मुकाबला करने के लिये क्‍या लांच किया ?
What did the G-7 leaders launch to counter China’s BRI ?
Ans – Build Back Better World

8- हाल ही में किसने प्रतिष्ठित ग्रीनप्रन्‍योर अवार्ड 2021 जीता ?
Who recently won the prestigious Greenpreneur Award 2021 ?
Ans — Dr, Charu Khosla / डॉ चारू खोसला

9- किस राज्‍य के उपमुख्‍यमंत्री अजीत पवार ने My Safe Pune ऐप्‍प लांच किया ?
Which state’s Deputy Chief Minister Ajit Pawar launched the My Safe Pune App ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment