Current Affairs 14 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 14 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 14 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 14 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस राज्‍य सरकार ने बाल श्रमिक विद्या योजना शुरू की है ?
Which state government started the Bal Shramik Vidya Yojana ?
Ans– Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

2- इं‍टर नेशनल एल्‍बीनिज्‍म अवेयरनेस डे कब मनाया जाता है ?
When is International Albinism Awareness Day celebrated ?
Ans — 13 June / 13 जून

3- विश्‍व का सबसे सुरक्षित देश कौन बना है ?
Who became the safest country in the world ?
Ans — Switzerland / स्विटजरलैंड

4- किस राज्‍य ने दिव्‍यांग आगनबाडी कार्यकर्ताओं को कोरोना योद्धा का दर्जा दिया है ?
Which state gave Divyang Anganwadi workers the status of Corona warrior ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍य प्रदेश

5- छात्रावासों के लिये ISO प्रमाण पत्र प्राप्‍त करने वाला पहला राज्‍य कौन बना है ?
Who became the first state to get ISO certificate for hostels ?
Ans — Odisha / ओडिशा

6- फीफा द्वारा जारी नई रैंकिंग में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of India in the new ranking released by FIFA ?
Ans — 108th

7- IDBI बैंक के नये निदेशक कौन नियुक्‍त किये गये ?
Who was appointed the new director of IDBI bank ?
Ans — Anshuman Sharma / अंशुमान शर्मा 

8- हाल ही मेें कौन सी झील का रंग बदलकर गुलाबी हो गया है ?
Which lake has changed color recently to pink ?
Ans — Lonar Lake / लोनार झील

9- किस राज्‍य ने IFLOWS नामक बाढ चेतावनी प्रणाली का उदघाटन किया ?
Which state inaugurated the flood warning system called IFLOWS ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

10 – साइंस की दुनिया नामक पत्रिका के संपादक किस मशहूर कवि का निधन हो गया ?
Which famous poet, editor of the magazine World of Science passed away ?
Ans — Gulzar Dehalvi / गुलजार देहलवी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment