Current Affairs 14 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 14 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
14 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 14 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- भारत ने किस देश से 72000 असॉल्‍ट राइफल खरीदने की घोषणा की है ?
India announced to buy 72000 assault rifles from which country ?
Ans — America / अमेरिका

2- हाल ही में किस देश ने Covid-19 वैक्‍सीन का सफल परीक्षण किया है ?
Which country recently tested the Covid-19 vaccine successfully ?
Ans — Russia / रूस

3- कैमरे से दुनिया का सबसे बडा वन्‍य जीव सर्वेक्षण का विश्‍व रिकार्ड किस देश ने बनाया ?
Which country made the world’s largest wildlife survey world record with the camera ?
Ans — India / भारत

4- केंद्रीय रेल मंत्री ने कबतक भारतीय रेलवे को विश्‍व का पहला ग्रीन रेलवे बनाने की घोषणा की ?
When did the Union Railway Minister announce to make Indian Railways the first green railways in the world ?
Ans — 2030 / 2030 तक

5- हाल ही में मलाला दिवस कब मनाया गया ?
When was Malala Day celebrated recently ?
Ans — 12 July / 12 जुलाई

6- भारत की पहली ई-लोक अदालत का आयोजन कहॉ किया गया ?
Where was India’s first e-Lok Adalat Organized ?
Ans — Chhattisgarh / छतीसगढ

7- फिल्‍म निर्माता केजंग डी थोंगडोक को किस शार्ट डाक्‍यूमेंट्री के लिये दादा साहेब फाल्‍के पुरस्‍कार 2020 दिया गया ?
Filmmaker Kejung De Thongdok was given the Dadasaheb Phalke Award 2020 for which short documentary ?
Ans — Chi Lupo / ची लूपों

8- स्‍टायरियन ग्रां प्री 2020 फार्मूला 1 रेस किसने जीती ?
Who won the Styrian Grand Prix 2020 Formula 1 Race ?
Ans — Louis Hamilton / लुईस हैमिल्‍टन

9- ब्रिटेन में दूसरा सबसे ज्‍यादा निवेश करने वाला देश कौन बना है ?
Who became the second highest investing country in Britain ?
Ans — India / भारत

10- ली सियन लुंग किस देश के चौथी बार प्रधानमंत्री बने ?
Lee Seung Lung became the Prime Minister of which country for the fourth time ?
Ans — Singapore / सिंगापुर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment