Current Affairs 14 August 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 14 August 2019 In Hindi+English Gk Question 14 अगस्त 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 14 August 2019 In Hindi+English Gk Question

1- किस तारीख के बाद से जम्‍मू-कश्‍मीर और लदाख केंद्रशासित प्रदेश के रूप में अस्तित्‍व में आयेंगें ?
After which date, Jammu and Kashmir And Ladakh will come into existence as a unioun territory ?
Ans — 31 October 2019 / 31 अक्‍टूबर 2019

2- उतरी ध्रुव पर उडान भरने वाली भारत की पहली एयरलाइन कौन बनेगी ?
Who will become india’s first airline to fly at the North Pole ?
Ans — Air India / एयर इंडिया

3- देश का पहला कॉर्पोरेट क्रेडिट कार्ड फ्रीडम कार्ड किसने लांच किया ?
Who launched the country’s first corporate credit card Freedom Card ?
Ams — Enkash

4- हाल ही में किसने वतन नामक देश‍भक्ति गीत लांच किया हैं ?
Who recently launched a patriotic song called watan ?
Ans — Minister of Information and Broadcasting / सूचना एवं प्रसारण मंत्री

5- कंद्र सरकार ने कितने वर्ष से अधिक के बच्‍चों के लिये हैंडगियर अनिवार्य किया हैं ?
The central government made headgear compulsory for children over how many years ?
Ans — 4 Years / 4 साल

6- कांगो गणराज्‍य में भारत का राजदूत किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed the ambassador of India to the Republic of Congo ?
Ans — Ghotu Ram Meena / घोटू राम मीना

7- मोटर स्‍पोर्ट में वर्ल्‍ड कप जीतने वाली पहली भारतीय कौन बनी ?
Who became the first indian to win the World Cup in motor sport ?
Ans — Aishwarya Pissay / ऐश्‍वर्या पिस्‍से

8- ग्‍वाटेमाल के नये राष्‍ट्रपति कौन बने हैं ?
Who became the new president of guatemala ?
Ans– Alejandro Giomotei / अलेजांद्रो जियमोटेई

9- श्रीदेवी गर्ल वुमन सुपरस्‍टार नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote the book Sridevi Girl Women Superstar ?
Ans — Satyarth Nayak / सत्‍शर्थ नायक

10 – किस कंपनी ने अपना ऑप‍रेटिंग सिस्‍टम हार्मोनी OS लांच किया ?
Which company launched its operating system Harmony OS ?
Ans — Huawei / हुआवेई

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Related posts

Leave a Comment