Current Affairs 14 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 14 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
14 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 14 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस देश ने बांग्‍लादेश के साथ 3.1 बिलियन डॉलर का ऋण समझौता किया है ?
Which country recently signed a $3.1 billion loan agreement with Bangladesh ?
Ans — Japan / जापान

2- किस राज्‍य सरकार ने कर्म साथी प्रकल्‍प योजना शुरू की ?
Which state government started the Karma Sathi Prakalp Project ?
Ans –West Bengal / पश्चिम बंगाल

3- असम सरकार ने वित्‍तीय सहायता प्रदान करने के लिये कौन सी योजना शुरू की है ?
Which scheme was launched by the Assam Government to provide financial assistance ?
Ans — Arunoday Yojana / अरूणोदय योजना

4- अंतर्राष्‍ट्रीय आ‍र्थिक संबंधो पर अनुसंधान के लिये गठित भारतीय परिषद का अध्‍यक्ष किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed the chairman of the Indian Council for Research on International Economic Relations ?
Ans –Pramod Bhasin / प्रमोद भसीन

5- फोर्ब्‍स मैग्‍जीन द्वारा जारी वर्ष 2020 के सबसे मंहगे एक्‍टर्स की लिस्‍ट में शीर्ष पर कौन है ?
Who has topped the list of most expensive actors of the year 2020 released by Forbes Magazine ?
Ans — Dwayne Johnson / डवेन जॉनसन

6- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने YSR चेयुथा योजना शुरू की ?
Which state government recently launched YSR Cheyutha scheme ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

7- किस केंदीय मंत्री ने स्‍वच्‍छ भारत मिशन अकादमी का शुभारंभ किया ?
Which Union Minister launched the Swachh Bharat Mission Academy ?
Ans — Union Minister of Water Power / केंद्रीय जलशक्ति मंत्री

8- नवम्‍बर 2020 में Our Only Home नामक पुस्‍तक का विमोचन किसके द्वारा किया जायेगा ?
Who will release the book titled Our Only Home in November 2020 ?
Ans — Dalai Lama & Franz Alt / दलाई लामा और फ्रांज ऑल्‍ट

9- हाल ही में किसके द्वारा छात्र उद्यमशीलता कार्यक्रम 2.0 लांच किया गया ?
Recently who launched Student Entrepreneurship Program 2.0 ?
Ans — Atal Innovation Mission / अटल इनोवेशन मिशन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment