Current Affairs 14 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 14 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 14 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 14 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में RBI ने किस बैंक के MD & CEO महाबलेश्‍वर M.S. को दोबारा नियुक्‍त किया है ?
Recently, RBI appointed MD & CEO Mahabaleshwar M.S. of which bank ?
Ans — Karnataka Bank / कर्नाटक बैंक

2- हाल ही मेें प्रसार भारती ने किस नाम से नया चैनल शुरू किया ?
Recently by which Prasar Bharati Started a new channel ?
Ans — DD Retro / डीडी रेट्रो

3 GMR ने कहॉ पर भोगापुरम अंतर्राष्‍ट्रीय हवाई अडडे के निर्माण करने की घोषणा की ?
Where did GMR announce the construction of Bhogapuram International Airport ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

4- किस राज्‍य सरकार ने जरूरतमंदो  की मदद के लिये फूड बैंक की पहल की ?
Which state government started the Food Bank initiative to help the needy ?
Ans — Manipur / मणिपुर

5- सैनिटाईजर टनल स्‍थापित करने वाला पहला रेलवे स्‍टेशन कौन बना ?
Who became the first railway station to set up sanitizer tunnel ?
Ans — Ahmedabad Railway Station / अहमदाबाद रेलवे स्‍टेशन

6- BCCI के किस उपाध्‍यक्ष ने अपने पद से इस्‍तीफा दे दिया ?
Which BCCI vice=president resigned from his post ?
Ans — Mahima Verma / महिमा वर्मा

7- हाल ही में पीपल्‍स बैंक आफ चाइना ने किस भारतीय बैंक के 1.75 करोड शेयर खरीदे ?
Recently Peoples Bank of China bought 1.75 crore shares of which Indian Bank ?
Ans –HDFC Bank / HDFC बैक

8- 13 अप्रैल 2020 को किस प्रसिद्ध कांड की 101वे वर्ष पूरे होने पर श्रद्धांजलि दी गयी ?
On April 13,2020 which famous incident paid tribute to its 101st year ?
Ans — Jalianwala Bagh Massacre / जलियावाला बाग हत्‍याकांड

9- 14 अप्रैल 2020 को किस महापुरूष की जयंती के अवसर पर समानता दिवस मनाया जाता है ?
Equality Day is observed on 14 April 2020 on the occasion of the birth anniversary of which great man ?
Ans — Dr. BhimRao Ambedkar / डॉ भीमराव अम्‍बेडकर

10 – हाल ही में चर्चे में आयी पुस्‍तक Memoirs & Misinformation के लेखक कौन है ?
Who is the author of the recently published book Memoirs & Misinformation ?
Ans – Jim Carry / जिम कैरी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment