Current Affairs 13 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 13 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 13 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 13 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- सडक सुरक्षा सुधार के लिये ADB ने भारत के किस राज्‍य के साथ $200 मिलियन का समझौता किया है ?
ADB has signed a $200 million agreement with which indian state to improve road safety ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

2- DRDO ने कहॉ पर MPATG मिसाइल का सफल परीक्षण किया ?
Where did DRDO successfully test the MPATG missile ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

3- भारत की दूसरी स्‍कोर्पियन श्रेणी की पनडुब्‍बी का क्‍या नाम है जिसे में नौसेना में शामिल किया जायेगा ?
What is the name of india’s second Scorpene class submarine that will be inducted into the Navy ?
Ans — INS खंडेरी / INS Khanderi

4- IDBI ने किसके साथ मिलकर सह क्रेडिट कार्ड लांच करने की घोषणा की ?
With whom did IDBI announce the launch of co-branded credit card?
Ans — LIC

5- नेपाल इन्‍फ्रास्‍ट्रक्‍चर शिखर सम्‍मेलन 2019 कहॉ आयोजित हुआ ?
Where was the Nepal Infrastructure Summit 2019 held ?
Ans — Kathmandu / कांठमांडू

6- सादे सिगरेट पै‍केजिंग का अनावरण करने वाला पहला एशियाई देश कौन बना है ?
Who became the first Asian Country to unvell plain cigarette packaging ?
Ans — Thailand / थाईलैंड

7- हाल ही में क्रायोड्राकॉन बोरियस नामक अबतक का सबसे बडा उडने वाला जानवर खोजा गया, इसकी लंबाई कितनी है ?
Recently, the largest flying animal, Cryodracon Borius, was discovered, what is its height ?
Ans — 10 Meters / 10 मीटर

8- कहॉ की पुलिस ने ट्रैफिक अपडेट के लिये गूगल मैप के साथ समझौता किया ?
Where did the police tie up with Google Map for traffic updates ?
Ans — गुरूग्राम पुलिस / Gurugram Police

9- हाल ही में कहॉ पर दक्षिण पूर्व एशिया का सबसे बडा सौर उर्जा फॉर्म खुला ?
Where did Southeast Asia’s largest solar energy form open recently ?
Ans — Vietnam / वियतनाम

10- प्रधानमंत्री के प्रधान सलाहकार के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया है ?
Who was appointed as the Prime Minister’s Principal Advisor ?
Ans — PK Sinha / पी के सिन्‍हा

Download PDF — Click Here .

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment