Current Affairs 13 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 13 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 13 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 13 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- राष्‍ट्रीय शिक्षा दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Education Day Celebrated ?
Ans — 11 November / 11 नवम्‍बर

2- 12 नवम्‍बर 2019 को गुरूनानक देव जी की कौन सी जयंती मनाई गई ?
Which jubilee of Guru Nanak Dev was celebrated on 12 November 2019 ?
Ans —  550th / 550वीं

3- मद्रास हाईकोर्ट के नये मुख्‍य न्‍यायाधीश कौन बने ?
Who became the new Chief Justice of Madras High Court ?
Ans — Amareshwar Pratap Sahi / अमरेश्‍वर प्रताप साही

4- हाल ही में केद्र सरकार ने कितने मेडिकल डिवाइस पार्क स्‍थापित किये जाने की घोषणा की ?
Recently how many medical device parks were announced by the central government ?
Ans — 4

5- पहला ढाका ग्‍लोबल डायलॉग का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated the first Dhaka Global Dialogue ?
Ans — Sheikh Hasina / शेख हसीना

6- विश्‍व का पहला CNG टर्मिनल कहॉ बनाया जायेगा ?
Where will the world’s first CNG terminal be built ?
Ans — Gujarat / गुजरात

7- दिसम्‍बर 2019 में होने वाला अभ्‍यास इंद्र 2019 भारत और किस देश के बीच होगा ?
The practice Indra 2019 to be held in December 2019 will be between India and which country ?
Ans — Russia / रूस

8- AIFF ने फीफा में अंडर-17 महिला टीम का प्रमुख कोच किसे बनाया ?
Who made AIFF the head coach of the under-17 women’s team in FIFA ?
Ans — Thomas Dennerby / थॉमस डेननरबी

9- हाल ही में वन्‍यजीव वैज्ञानिक काे जार्ज स्‍कॉलर लाइफटाइम अवॉर्ड दिया गया  ?
Which wildlife scientist was recently awarded the George Scholar Lifetime Award ?
Ans — Dr, Ullas Kranta / डॉ उल्‍लास क्रान्‍ता

10- किस प्रसिद्ध खिलाडी के नाम पर मकडी की नई प्रजाति का नाम रखा गया ?
Which famous player is the new spider species named ?
Ans — Sachin Tendulkar / सचिन तेंदुलकर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment