Current Affairs 13 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 13 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
13 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 13 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- प्रधानमंत्री मोदी ने आत्‍मनिर्भर भारत अभियान के तहत कितनी धनराशि की घोषणा की ?
How much amount did Prime Minister Modi announce under the Self Reliant India Campaign ?
Ans — 20 Lakh Crore / 20 लाख करौड

2- किस देश ने रविन्‍द्र नाथ टैगोर की 159वी जयंती पर तेल अवीव की सडक का नाम टैगोर स्‍ट्रीट रखा ?
Which country named the street of Tej Aviv Tagore Street on the 159th birth anniversary of Ravindra Nath Tagore ?
Ans — Israel / इजराइल

3- किस राज्‍य सरकार ने FIR आपके द्वार योजना शुरू की ?
Which state government started the FIR Aapke Dwar Yojana ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

4- भारत और मध्‍य एशिया के सर्वश्रेष्‍ठ क्षेत्रीय हवाई अडडै का खिताब किसने जीता ?
Who won the title of Best Regional Airport in India and Central Asia ?
Ans — Kempegowda International Airport / केम्‍पेगौडा अंतर्राष्‍ठ्रीय हवाई अडडा

5- हाल ही में किस मंत्रालय ने चैंपियन पोर्टल लांच किया ?
Which ministry recently launched the Champion portal ?
Ans — MSME Ministry / MSME मंत्रालय

6- अंतर्राष्‍ट्रीय नर्स दिवस 2020 का विषय क्‍या रखा गया है ?
What is the theme of International Nurses Day 2020 ?
Ans — Nursing is necessary for health

7- हाल ही में कहॉ की महानगर पालिका ने प्राणवायु कार्यक्रम शुरू किया ?
Where was the Metropolitan Municipality recently stated Pranavayu Program ?
Ans — Bruhat Bangalore Metropolitan Municipality / ब्रुहट बंगलुरू महानगर पालिका

8- किस कार निर्माता कंपनी के Own-Online प्‍लेटफार्म लांच किया ?
Which car manufacturer launched the Own-Online Platform ?
Ans — Mahindra and Mahindra

9- हाल ही में किस खेल रत्‍न विजेता पैरा एथलीट ने संन्‍यास की घोषणा की ?
Which Khel Ratna winner Para athlete recently announced retirement ?
Ans — Deepa Malik / दीपा मलिक

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment