Current Affairs 13 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 13 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
13 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 13 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- हाल ही में कब बाल श्रम के खिलाफ विश्‍व दिवस मनाया गया ?
When was the World Day Against Child Labor Celebrated recently ?
Ans — 12 June / 12 जून

2- कहॉ के प्रधानमंत्री ने राष्‍ट्रपति का चुनाव जीता ?
Where’s Prime Minister won the presidential election ?
Ans — Mangolia / मंगोलिया

3- फोर्ब्‍स की दुनिया की सर्वश्रेष्‍ठ बैंकों की लिस्‍ट में शीर्ष बैंक कौन है ?
Who is the top bank in the Forbes List of World’s best banks ?
Ans — DBS Bank

4- हाल ही में किस बैंक ने कोविड-19 रोगियों के लिये कवच पर्सनल योजना शुरू की ?
Which bank recently launched Kavach Personal Scheme for covid-19 patients ?
Ans — SBI

5- 105 वें पुलित्‍जर पुरस्‍कार 2021 में पब्लिक सर्विस के लिये पुरस्‍कार किसने जीता ?
Who won the prize for Public Service at the 10th Pulitzer Prize 2021 ?
Ans — The NewYork Times

6- हाल ही में MyLab ने किसे अपना ब्रांड एम्‍बेसडर बनाया ?
Who was recently been appointed as its brand ambassador of MyLab ?
Ans — Akshay Kumar / अक्षय कुमार

7- हाल ही में पूर्व क्रिकेटर वीरेंद्र सहवाग ने कौन सा पोर्टल लांच किया ?
Which portal was recently launched by former cricketer Virendra Sehwag ?
Ans — CRICURU

8- कथक नृत्‍य के क्षेत्र में डी.लिट की डिग्री प्राप्‍त करने वाली पहली महिला कौन बनी ?
Who became the first woman to get D.Litt degree in the filed of Kathak dance ?
Ans — Vidhi Nagar / विधि नागर

9- हाल ही में किस मंत्रालय ने AISHE रिपोर्ट 2019-2020 जारी की ?
Which ministry recently released the AISHE Report 2019-2020 ?
Ans — Ministry of Education / शिक्षा मंत्रालय

10- किस भारतीय अभिनेत्री ने UK एशियन फिल्‍म फेस्टिवल में सर्वश्रेष्‍ठ अभिनेत्री का खिताब जीता ?
Which Indian actress won the Best Actress title at the UK Asian Film Festival ?
Ans — Tilottama Shome / तिलोत्‍तमा शोम

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment