Current Affairs 13 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 13 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
13 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 13 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने प्‍यार फॉर श्‍याेर अभियान शुरू किया ?
Which state government recently launched the Pure for Sure campaign ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

2- EIU की एशिया प्रशांत कैंसर तैयारी सूचकांक में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the rank of India in EIU’s Asia Pacific Cancer Preparedness Index ?
Ans– 8th

3- अमेरिकी नौसेना पहली अश्‍वेत महिला पायलट कौन बनी ?
Who became the first black female pilot of the US Navy ?
Ans — Madleen Swigal / मैडलीन स्‍वीगल

4- हाल ही में किसने म्‍युचुअल फंड उद्योग के लिये एक सलाहकार समिति का गठन किया ?
Recently who formed an advisory committee for the mutual fund industry ?
Ans — SEBI

5- गूगल ने सोशल नेटवर्किंग प्‍लेटफार्म Google+ को किस नाम से दुबारा लांच किया ?
In what name did Google relaunch the social networking platform Google+ ?
Ans — Google Currents

6- हाल ही में भारत-यूरोपीय संघ शिखर सम्‍मेलन की कौन सी बैठक आयोजित हुई ?
Which meeting of the India-EU Summit was held recently ?
Ans — 15th / 15वीं

7- भारतीय नौसेना ने किस ऑपरेशन के तहत विदेशों में फंसे लगभग 4 हजार भारतीय को वापिस लाया ?
Under which operation did the Indian Navy bring back about 4 thousand Indians trapped abroad ?
Ans — Operation Samudra Setu / ऑपरेशन समुद्र सेतु

8- किस देश में तैनात UNIFL की भारतीय नौसेना ने पर्यावरण पुरस्‍कार जीता ?
In which country did the Indian Navy of UNIFL win the Environment Award ?
Ans — Lebanon / लेबनान

9- विश्‍व मौसम विज्ञान संगठन के अगले पांच वर्षो में औसत वैश्विक तापमान कितना बढने का अनुमान लगाया है ?
How much did the World Meteorological Organization estimate the average global Temperature to grow over the next five years ?
Ans — 1.5 C

10- हाल ही में किस देश में एक अज्ञात निमोनिया के कैस सामने आये है ?
Which country has recently had an unknown pneumonia case ?
Ans — Kazakhstan / कजाकिस्‍तान

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment