Current Affairs 13 February 2020 In Hindi+English Gk Question

2 Likes Comment

Current Affairs 13 February 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 13 February 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 13 February 2020 In Hindi+English Gk Question

1- भारत और किस देश के बीच अजय वारियर-2020 नामक सैन्‍याभ्‍यास शुरू हुआ ?
The exercise called Ajay Warrior-2020 started between India and which country ?
Ans — Britain / ब्रिटेन

2- दिल्‍ली विधानसभा चुनाव में आम आदमी पार्टी ने कितनी सीटे जीती ?
How many seats did the Aam Aadmi Party win in Delhi Assembly elections?
Ans — 62

3- हाल ही में किस राज्‍य में राष्‍ट्रीय जल सम्‍मेलन आयोजित किया गया ?
Recently in Which state National Water conference was held ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍य प्रदेश

4- ESPNCricinfo ने वर्ष 2019 का कैप्‍टन आफ द ईयर किसे चुना ?
Who was chosen by ESPNcricinfo as Captain of the year 2019 ?
Ans — Eoin Morgan / इयोन मोर्गन

5- ICC ने कितने बांग्‍लादेशी क्रिकेटरों को खेल अचार संहिता का उल्‍लंघन करने पर प्रतिबंधित किया ?
How many Bangladeshi cricketers were banned by the ICC for violating the Code of Sports Ethics ?
Ans — 3

6- 16 फरवरी 2020 को पहला जेरूसलम-मुम्‍बई महोत्‍सव कहॉ आयोजित किया जायेगा ?
Where will first Jerusalem-Mumbai festival be held on 16 February 2020 ?
Ans — Mumbai / मुम्‍बई

7- इंटरनेशनल हॉकी एसोसिएशन ने किस खिलाडी को वोमेन राइजिंग स्‍टार ऑफ द ईयर चुना ?
Which player was selected as the Women’s Rising Star of the Year by the International Hockey Association ?
Ans — Lalremmasamy / लालरेमसिमी

8- हाल ही में कब विज्ञान में महिलाओं एवं बालिकाओं का अंतर्राष्‍ट्रीय दिवस मनाया गया ?
When was the International Day of Women and Girls in Science celebrated recently ?
Ans — 11 February

9- कौन सा देश एशियाई हाथी और ग्रेट इंडियन बस्‍टर्ड को वैश्विक संरक्षण की सूची में शामिल करेगा ?
Which country will include the Asian Elephant and Great Indian Bustard in the list of global conservation ?
Ans — India / भारत

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

You might like

Risshu Chawla

About the Author: Rishav Chawla

My Name is Rishav Chawla . I am the admin of RTstudy.in . I have completed 12th and after that i was completed my diploma with information technology. I am providing study materials to students in hindi for class 12th , 10th And polytechnic and other sarkari exam gk related .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *