Current Affairs 13 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 13 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
13 Dec कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 13 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

1- टाइम मैगजीन ने टाइम पर्सन ऑफ द ईयर 2020 किसे चुना ?
Whom did Time Magazine choose Time Person of the Year 2020 ?
Ans — Kamala Harris & Joe Biden / कमला हैरिस और जो बिडेन

2- हाल ही में किसने विकासशील देशों के लिये APVAX पहल लांच किया हे ?
Who recently launched APVAX initiative for developing countries ?
Ans — Asian Development Bank / एशियाई विकास बैंक

3- ISRO ने CMA-01 सैटेलाइट लांच करने की घोषणा की, ये किस प्रकार की सैटेलाइट होगी ?
ISRO announced the launch of CMS-01 satellite, what type of satellite will it be ?
Ans — Communication Satellite / कम्‍युनिकेशन सैटेलाइट

4- किस टेलीकॉम कंपनी ने दुनिया का पहला सैटेलाइट आधारित नैरोबैंड-IoT नेटवर्क लांच किया ?
Which telecom company launched the world’s first satellite-based norrowband-IoT network ?
Ans — BSNL

5- 100% परसेेंट आर्सेनिक दर्जा पाने वाला भारत का पहला केंद्र शासित प्रदेश कौन बना ?
Who became the first union territory of India to get 100% percent organic status ?
Ans — Lakshadeep / लक्ष्‍यद्वीप

6- हाल ही में किस राज्‍य ने जगन्‍नाथ जीव क्रांति योजना शुरू की ?
Which state recently launched the Jagannath Jeeva Kranti Yojana ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

7- टाइम मैगजीन ने बिजनेस पर्सन ऑफ द ईयर 2020 किसे चुना ?
Whom did Time Magazine choose business person of the year 2020 ?
Ans — Eric Yuan / एरिक युआन

8- 10 दिसंबर 2020 को भारत जल प्रभाव शिखर सम्‍मेलन का कौन सा संस्‍करण शुरू हुआ ?
Which edition of India Water Impact Summit started on 10 December 2020 ?
Ans — 5th / 5वां

9- नासा के प्रसिद्ध आर्टेमिस मिशन में किस भारतीय मूल के अंतरिक्ष यात्री को जगह मिली ?
Which Indian-origin astronaut found a place in NASA ‘s famous Artemis Mission ?
Ans — Raja Chari / राजा चारी

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment