Current Affairs 13 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 13 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
13 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 13 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- अंतर्राष्‍ट्रीय युवा दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Youth Day celebrated ?
Ans — 12 August / 12 अगस्‍त

2- हाल ही में किसे पत्रकारिता के लिये ACI अवार्ड 2019 प्रदान किया गया ?
Recently who was awarded the ACI Award 2019 for journalism ?
Ans — Nitin Sethi / नितिन सेठी

3- किसने भारत का पहला पॅाकेट एंड्राइड POS डिवाइस लाच किया है ?
Who launched India’s first pocket Android POS device ?
Ans — PayTm / पेटीएम

4- ट्रैफिक सिगनल पर फीमेल आइकन इस्‍तेमाल करने वाला भारत का पहला शहर कौन सा बना ?
Which was the first city in India to use female icons on traffic signals ?
Ans — Mumbai / मुम्‍बई

5- किस स्‍पेसटैक स्‍टार्टअप ने रमन नामक अपर स्‍टेज रॉकेट इंजन का सफल परीक्षण किया ?
Which SpaceTech Startup successfully tested an upper stage rocket engine called Raman ?
Ans — Skyroot Aerospace

6- हाल ही में किसे कैपिटल इंडिया फाइनेंस का नया कार्यकारी अध्‍यक्ष बनाया गया ?
Who was recently appointed as the new executive chairman of Capital India Finance ?
Ans — Harsh Kumar Bhanwala / हर्ष कुमार भानवाला

7- एम वैंकेया नायडू जी के राष्‍ट्रपति पद के कार्यकाल पर आधारित पुस्‍तक Connecting, Communicating,Changing पुस्‍तक किसने लांच की है ?
Who launched the book Connecting, Communicating,Changing based on M.Venkaiah Naidu’s tenure as the president ?
Ans — Prakash Javedkar / प्रकाश जावडेकर

8- अमेरिका चुनाव में उपराष्‍ट्रप‍ति पद के लिये टिकट पाने वाली पहली भारतीय मूल की अमेरिकी कौन बनी ?
Who became the first Indian-American to get a ticket for the post of Vice President in the US election ?
Ans — Kamala Harris / कमला हैरिस

9- हाल ही में किसने ICAR का डाटा रिकवरी सेंटर कृषि मेघ लांच किया ?
Recently who launched ICAR’s data recovery center Krishi Megh ?
Ans — Narendra Singh Tomar / नरेंद्र सिंह तोमर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment