Current Affairs 13 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 13 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 13 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 13 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व बैंक ने वित्‍तीय वर्ष 2020-21 में भारत की जीडीपी विकास दर कितनी रहने का अनुमान लगाया ?
The World Bank estimated India’s GDP growth rate to be in the financial year 2020-21 ?
Ans — 2.8%

2- मानव संसाधन विकास मंत्रालय ने अपने प्रयासों की निगरानी के लिये कौन सा पोर्टल शुरू किया?
Which portal was launched by Ministry of Human Resource Development to monitor its efforts ?
Ans — Device Portal / युक्ति पोर्टल

3- भारत ने कितने देशो को हाइड्रोक्सिक्‍लोरोक्विन टेबलेट की सप्‍लाई की ?
How many countries was India supplied hydroxychloroquine tablets ?
Ans — 13 

4- हाल ही में किस केंद्रशासित प्रदेश ने NAADI मोबाइल एप्‍प लांच किया ?
Which Union Territory recently launched the NAADI mobile app ?
Ans — Puducherry / पुडुचेरी

5- अंतर्राष्‍ट्रीय मानव अंतरिक्ष उडान दिवस कब मनाया गया ?
When was international Manned Space Flight Day celebrated ?
Ans — 12 April / 12 अप्रैल

6- कोविड-19 महामारी के कारण रोजर्स कप टेनिस टूर्नामेंट कब तक के लिये स्‍थगित कर दिया गया ?
How long was the Rogers Cup Tennis Tournament postponed due to Covid-19 epidemic ?
Ans — 2021

7- हाल ही मे क्राकाटोआ ज्‍वालामुखी में विस्‍फोट हुआ ये कहॉ पर स्थित है ?
Where is it recently erupted in Krakatoa volcano ?
Ans — Indonesia / इंडोनेशिया

8- हाल ही में कोबे ब्रायंट की पुस्‍तक द वाईजेवार्ड सीरीज का मरणोपरांत विमोचन हुआ ये किस खेल से संबंधित खिलाडी थे ?
Recently, Kobe Bryant’s Book The Wygenard Series was posthumously released, which player was he related to ?
Ans — Basketball / बास्‍केटबाल

9- किस रेलवे जोन ने मोबाइल डाक्‍टर यूथ यरख लांय किया ?
Which railway zone launched the mobile doctor booth Charkha ?
Ans — West Central railway / पश्चिम मध्‍य रेलवे

10- बैंक बोर्ड ब्‍यूरो के वर्तमान अंशकालिका अध्‍यक्ष के कार्यकाल को कितने वर्ष बढाने को मंजूरी मिली ?
How many years was approved to extend the term of the current part-time chairman of the Bank Board Bureau ?
Ans — 2 Year / 2 साल

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment