Current Affairs 12 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 12 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 12 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 12 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- 24वी विश्‍व उर्जा क्रांग्रेस कहॉ शुरू की गई ?
Where was the 24th World Energy Congress Started ?
Ans — Abu Dhabi / अबु धाबी

2- किस राज्‍य में भारत का पहला IWTC कहॉ स्‍थापित किया जायेगा ?
In which state will India’s first IWTC be established ?
Ans — Kerala / केरल

3- हाल ही में कहॉ पर ANGAN नामक अंतर्राष्‍ट्रीय सम्‍मेलन आयोजित किया गया ?
Where was the international conference called ANGAN held recently ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

4- प्रधानमंत्री मोदी कहॉ पर भारत के दूसरे मल्‍टी-माडल टर्मिनल का उदघाटन करेंगे ?
Where will Prime Minister Modi inaugurate India’s second multi-modal terminal ?
Ans — Jharkhand / झारखंड

5- सावरकर : इकोज फ्रॉम ए फॉरगेटेन पास्‍ट नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote the book “Savarkar:Echoes from a Forgotten Past “?
Ans — Vikram Sampath / विक्रम संपत

6- भारतीय खेल मंत्रालय ने किस खेल समिति की मान्‍यता रदद कर दी है ?
The indian sports ministry revoked the recognition of which sports committee ?
Ans — Paralympic Committee of India / भारतीय पैरालम्पिक समिति

7- राष्‍ट्रीय पशु रोग नियंत्रण कार्यक्रम का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugaret the National Animal Disease Control Program ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

8- कौन सा भारतीय राज्‍य भाग का तीसरा सबसे बडा उपभोक्‍ता बना ?
Which indian state became the third largest consumer of cannabis ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

9- फिट इंडिया मूवमेंट अभियान का ब्रांड अम्‍बेसडर किसे बनाया गया ?
Who was appointed the brand ambassador of the Fit India Moment campaign ?
Ans — Shilpa Aggarwal / शिल्‍पा अग्रवाल

10 – एशिया पैसिफिक गोल्‍फ हॉल ऑफ फेम से किसे सम्‍मानित किया जायेगा ?
Who will be honored with the Asia Pacific Golf Hall of Fame ?
Ans — Pawan Manjul / पवन मंजुल

Download PDF — Click Here .

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment