Current Affairs 12 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 12 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
12 Sept कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 12 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

1- वैश्विक आर्थिक स्‍वतंत्रता सूचकांक में भारत किस स्‍थान पर हे ?
What is the position of India in the Global Economic Freedom Index ?
Ans — 105th

2- CRISIL ने वित्तीय वर्ष 2020-21 में भारत की GDP कितने रहने का अनुमान लगाया है ?
How much CRISIL has estimated India’s GDP in the financial year 2020-21 ?
Ans — -9.0%

3- हाल ही में किस रेलवे स्‍टेशन का नाम बदलकर श्री सिध्‍दरूधा स्‍वामीजी रेलवे स्‍टेशन किया गया ?
Which railway station was recently renamed as Shree Sidharudha Swamiji Railway Station ?
Ans — Hubil Railway Station / हुबली रेलवे स्‍टेशन

4- 200 अरब डालर मार्केट कैप वाली भारत की पहली कंपनी कौन बनी ?
Who became the first company in India with a market cap of $200 million ?
Ans — Reliance Industries / रिलायंस इंडस्‍ट्रीज

5- हाल ही में कहॉ पर भारत का सबसे बडा सुअर पालन मिशन लांय किया गया ?
Where was India’s largest piggery mission launched recently ?
Ans — Meghalaya / मेघालय

6- किस पुलिस अधिकारी द्वारा वुशु वर्ल्‍ड चैंपियनशिप 2019 मे जीता गया सिल्‍वर मैडल अब गोल्‍ड मैडल में परिवर्तित हुआ ?
Which silver medal won by the police officer at the Wushu World Championship 2019 is now converted into a gold medal ?
Ans — Poonam Khatri / पूनम खत्री

7- किस प्रसिद्ध मंदिर को गृह मंत्रालय से FCRA रजिस्‍ट्रेशन की मंजूरी मिली ?
Which famous temple got the approval of FCRA registration from the Ministry of Home Affairs ?
Ans — Golden Temple / स्‍वर्ण मंदिर

8- हाल ही में किस भारतीय को WHO के स्‍वतंत्र पैनल में शामिल किया गया ?
Which Indian was recently included in the Independence panel of WHO ?
Ans — Preeti Sudan / प्रीति सूदन

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment