Current Affairs 12 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 12 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 12 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 12 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- किस देश के प्रधानमंत्री को 2019 के शांति के क्षेत्र का नोबेल पुरस्‍कार मिलेगा ?
Which country’s Prime Minister will receive the Nobel Prize for Peace in 2019 ?
Ans — Ethiopia /  इथोपिया

2- किसे मुस्लिम मैन आफ द ईयर 2020 घोषित किया गया है ?
Who was declared Mushlim Man of the Year 2020 ?
Ans — Imran Khan / इमरान खान

3- हाल ही में जारी फॉर्ब्‍स की सबसे अमीर भारतीयों की लिस्‍ट में दूसरे स्‍थान पर कौन है ?
Who is second in the list of Forbes richest Indians released recently ?
Ans — Mukesh Ambani / मुकेश अंबानी

4- वर्ल्‍ड चैंपियनशिप में 8 मैडल जीतने वाली दुनिया की पहली बाक्‍सर कौन बनी हे ?
Who became the world’s first boxer to win 8 medals at the World Championship ?
Ans — Mc mary com / एमसी मैरी कॉम

5- अंतर्राष्‍ट्रीय बालिका दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Day of the Girl Child celebrated ?
Ans — 11 October / 11 अक्‍टूबर

6- रिलायंस म्‍युचुअल फंडस का नाम बदलकर क्‍या रख दिया गया है ?
What was the name of Reliance Mutual Funds changed ?
Ans — Nippon India / निप्‍पोन इंडिया

7- अमेरिका ने 2019 के सेक्रेटरी ऑफ स्‍टेट आफ अवार्ड फॉर कारपोरेट एक्‍सीलेंस से किसे सम्‍मानित किया गया है ?
Who has been honored by the US Secretary of State of the Award for Corporate Excellence for 2019 ?
Ans — PepsiCo India

8- फॉच्‍यून की 40 अंडर 40 की लिस्‍ट में भारतीय मूल के किस प्रभावी युवा का नाम है ?
Which effective youth of Indian origin is named in Fortune’s 40 Under 40 list ?
Ans — Arjun bansal and Ankiti Bose / अर्जुन बंसल और अंकिती बोस

9- IPL टीम किंग्‍स इलेवन पंजाब के मुख्‍य कोच कौन बने है ?
IPL team- who became the head coach of Kings XI Punjab ?
Ans — Anil Kumble / अनिल कुंबले

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment