Current Affairs 12 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 12 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 12 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 12 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस कंपनी को इथेनाल संयंत्र स्‍थापित करने की मंजूरी मिली ?
Which company was recently approved to set up an ethanol plant ?
Ans — IOCL

2- ग्‍लोबल एक्‍जीबिशन ऑन सर्विसेज 2019 कहॉ आयोजित होगा ?
Where will the Global Exhibition on Services 2019 be held ?
Ans — Bangalore / बंगलुरू

3- कोर्ट ऑफ इंडिया : पास्‍ट टू प्रेजेंट पुस्‍तक का विमोचन किसने किया ?
Who released the book “Court of India:Past to Present “?
Ans — Ranjan Gogoi / रंजन गोगोई

4- पटना हाईकोर्ट के नये मुख्‍य न्‍यायाधीश कौन बने ?
Who became the new Chief Justice of Patna High Court ?
Ans — Sanjay Karol / संजय करोल

5- अंतर्राष्‍ट्रीय टी-20 मैचो में हैट्रिक लेने वाले पहले भारतीय कौन बने ?
Who became the first indian to take a hat-trick in international T-20 matches ?
Ans — Deepak Chahar / दीपक चहर

6- किस बैंक ने मोबाइल एटीएम की सेवा शुरू की है ?
Which bank launched the Mobile ATM service ?
Ans — Karnataka Gramin Bank / कर्नाटक ग्रामीण बैंक

7- हाल ही में किसे माली में भारत का अगला राजदूत नियुक्‍त किया गया ?
Who was recently appointed the next Ambassador of India to Mali ?
Ans — Anjani Kumar / अंजनी कुमार

8- किस लेखिका को टाटा लिटरेचर लाइव लाइफटाइम अचीवमेंट पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया जायेग ?
Which author will be honored with the Tata Literature Live LIfetime Achievement Award ?
Ans — Shanta Gokhale / शांता गोखले

9- RBI के नये नियम के अनुसार कब से NEFT लेन-देन पर शुल्‍क नही लगेगा ?
According to the new RBI rule, since when will NEFT transactions not be charged ?
Ans — January 2020 / जनवरी 2020

10- हाल ही में किस पूर्व मुख्‍य चुनाव आयुक्‍त का निधन हो गया है ?
Which former Chief Election Commissioner passed away recently ?
Ans — TN Seshan / टी एन शेषम

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment