Current Affairs 12 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 12 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
12 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 12 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किसने आरोैग्‍य संजीवनी स्‍वास्‍थ्‍य बीमा पॉलिसी शुरू की ?
Recently who launched Arogya Sanjeevani Health Insurance Policy ?
Ans — SBI General Insurance

2- भारत ने 5 द्वीप देशों की सहायता के लिये कौन सा मिशन शुरू किया ?
Which mission did India start to help 5 island countries ?
Ans — Mission Ocean / मिशन सागर

3- कोरोना वायरस वैक्‍सीन विकसित करने के लिये ICMR ने किसके साथ समझौता किया ?
With whom did the ICMR sign the corona virus vaccine ?
Ans — BHARAT BioTech

4- ब्रिटिश राजघराने के किस सदस्‍य की जीवनी पर Finding Freedom नामक पुस्‍तक लिखी गयी ?
Which member of the British Royal Family wrote a book titled Finding Freedom ?
Ans — Prince Harry & Meghan /प्रिंस हैरी & मेघन

5- हाल ही में नवीन एवं नवीनीकरण उर्जा मंत्रालय के सचिव कौन नियुक्‍त किये गये ?
Recently who was appointed the secretary of Ministry of New and Renewable Energy ?
Ans — Indu Shekhar Chaturvedi / इंदु शेखर चतुर्वेदी

6- हाल ही में RCI ने किसके साथ मिलकर DRUVS नामक अल्‍ट्रावायलेट सैनिटाइजर विकिसत किया ?
Recently with whom did RCI develop an ultraviolet sanitizer called DRUVS ?
Ans — DRDO

7- ICMR-NIV ने कोविड-19 एंटीबाडी का पता लगाने के लिये किस स्‍वदेशी एलिसा टेस्‍ट को मान्‍य किया ?
Which Indigenous ELISA test was validated by CSIR-NIV to detect antibodies to Covid-19 ?
Ans — COVID KAVACH ELISA

8- भारतीय रेलवे ने देशभर में फेसे मजदूरों को उनके राज्‍य में पहुचाने के लिये कौन सी ट्रेन सेवा शुरू की ?
Which train service was started by Indian Railways to transport the trapped laborers across the country to their state ?
Ans — Shramik Special Train / श्रमिक स्‍पेशल ट्रेन

9- राष्‍ट्रीय प्रौद्योगिकी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Technology Day celebrated ?
Ans — 11 May / 11 मई

10- हाल ही में हरिशंकर वासुदेवन का निधन हो गया है ये कौन थे ?
Recently, Harishankar Vasudevan passed away
Ans — Historian / इतिहासकार थे

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment