Current Affairs 12 March 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 12 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 12 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 12 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य में फगली उत्‍सव मनाया गया ?
Which state recently celebrated the Fagli Festival ?
Ans — Himachal Pradesh / हिमांचल प्रदेश

2- किस राज्‍य सरकार ने स्‍वयं सहायता समूहों के लिये मिशन शक्ति विभाग बनाया ?
Recently which state government created a mission power department ?
Ans — Odisha / ओडिशा 

3- देश भर में सौर छत संयंत्रों की स्‍थापना की लिस्‍ट में कौन सा राज्‍य शीर्ष पर है ?
Which state tops the list of setting up solar rooftop plants across the country ?
Ans — Gujarat / गुजरात

4- BBC इंडियन स्‍पोर्टस वीमेन आफ द ईयर 2019 का अवार्ड किसे दिया गया ?
Who was given the award of BBC Indian Sports Women of the Year 2019 ?
Ans — PV Sindhu / पी वी सिंधु

5- इंडियन कोस्‍टगार्ड की पहली महिला डीआईजी कौन बनी ?
Who became the first woman DIG of Indian Costguard ?
Ans — Nupur Kulshrestha / नुपूर कुलश्रेष्‍ठ

6- संयुक्‍त राष्‍ट्र की एक रिपोर्ट के अनुसार महिलाओं के खिलाफ पक्षपात करने में कौन सा देश शीर्ष पर है ?
According to UN report, which country is at the top in favoring women ?
Ans — Pakistan / पाकिस्‍तान 

7- हाल ही में मूडीज ने जी-20 देशों के विकास दर घटाकर कितना बताया ?
Recently, how much did Moody’s reduce the growth rate of G-20 countries?
Ans — 2.1%

8- हाल ही में DIA के नये महानिदेशक कौन बनाये गये ?
Recently who was made the new Director General of DIA ?
Ans — Lt, Gen. KJS Dhillon / ले.ज. KJS ढिल्‍लन

9- किसने महिला दिवस पर द 12 कमांडेंटस ऑफ बीईंग ए वीमेन नामक पुस्‍तक लांच की ?
Who launched a book titled The 12 Commandants of Being a Women on women’s day ?
Ans — Tahira Kashyap / ताहिरा कश्‍यप

10- हाल ही में कहॉ पर जलियावाला बाग पर एक प्रदर्शनी आयोजित की गई ?
Where recently an exhibition on Jalianwala Bah was held ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment