Current Affairs 12 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 12 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
12 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 12 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व जनसंख्‍या दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Population Day celebrated ?
Ans — 11 July / 11 जुलाई

2- हाल ही में बोइंग ने भारतीय वायुसेना को कितने अपाचे हैलीकाप्‍टर की डिलिवरी की ?
How many Apache Helicopters were delivered by Boeing to the Indian Air Force recently ?
Ans — 05

3- दलाईलामा के जीवन पर आधारित पुस्‍तक His Holiness the fourteenth Dalai Lama किसने लिखी ?
Who wrote the book His Holiness the fourteenth Dalai Lama based on the life of Dalai Lama ?
Ans — Tenzin Gaye Tethong / ते‍नजिन गेये टेथोंग

4- हाल ही में किस पुलिस थाने को देश के सर्वश्रेष्‍ठ पुलिस थाना चुना गया ?
Which police station was recently adjudged as the best police station in the country ?
Ans — Nadaun Police Station / नादौन पुलिस थाना

5- हाल ही में ISRO ने, किस देश के Amazonia-1 सैटेलाइट लांच करने की घोषणा की है ?
Recently, ISRO announced the launch of Amazonia-1 satellite from which country ?
Ans — Brazil / ब्राजील

6- हॉकी इंडिया के नये कार्यवाहक अध्‍यक्ष कौन बनाये गये ?
Who was appointed the new acting president of Hockey India ?
Ans — Gyanendro Nigombaum / ज्ञानेन्‍द्रो निगोमबाम

7- किस राज्‍य का बाजार कर्ज के मामले में शीर्ष पर है ?
Which state’s market is at the top of the terms of debt ?
Ans — Tamil Nadu / तमिलनाडु

8- यूनियन बैंक ऑफ इंडिया के MD & CEO राजकिरण राय का कितने वर्षो का विस्‍तार मिला ?
How many years did Rajkiran Roy, MD & CEO of Union Bank of India get an extension ?
Ans — 2 Years / 2 साल

9- हाल ही में किस मंत्रालय ने ASEEM पोर्टल लांच किया ?
Which ministry recently launched the ASEEM portal ?
Ans — Ministry of Skill Development and Entrepreneurship / कौशल विकास और उद्यमिता मंत्रालय

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment