Current Affairs 12 Feb 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 12 Feb 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
12 Feb कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 12 Feb 2021 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व यूनानी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Greek day celebrated ?
Ans — 11 February / 11 फरवरी

2- भारत ने शतूट बांध (लालन्‍दर बांध) के लिए किस देश से समझौता किया ?
India signed an agreement with which country for Shatut Dam (Lalandar Dam) ?
Ans — Afghanistan / अफगानिस्‍तान

3- मंगल ग्रह की कक्षा में प्रवेश करने वाला पहला मुस्लिम देश कौन बना ?
Who became the first Muslim Country to enter the orbit of Mars ?
Ans – United Arab Emirates / संयुक्‍त अरब अमीरात

4- भारतीय रिजर्व बैंक ने कितने करोड के बांड खरीदने की घोषणा की ?
How many crore bonds were announced by Reserve bank of India ?
Ans — 20,000 करोड

5- भारत का पहला थंडरस्‍टार्म रिसर्च टेस्‍टबेड कहा स्‍थापित किया जायेगा ?
Where will India’s first Thunderstorm Research Testbed be set up ?
Ans — Balasore, Odisha / बालासोर, ओडिशा

6- UPI मल्‍टी बेंक मॉडल के लिये Phone Pe ने किस बैंक से साझेदारी की ?
Which bank did Phone Pe Partner with for the UPI multibank model ?
Ans — Axis Bank

7- हाल ही में किसने वाइल्‍डलाइफ फोटोग्राफर ऑफ द ईयर 2021 का अवार्ड जीता ?
Who recently won the Wildlife Photographer of the Year 2021 award ?
Ans– Robert Irwin / राबर्ट इ‍रविन

8- राष्‍ट्रीय बागवानी मेला 2021 कहा शुरू हुआ ?
Where did National Horticulture Fair 2021 begin ?
Ans — Bangalore / बंगलुरू

9- हाल ही में कहॉ की सरकार ने मुख्‍यमंत्री विज्ञान प्रतिभा परीक्षा योजना शुरू की ?
Where did the Government recently launch Chief Minister Science Talent Examination Scheme ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

 

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment