Current Affairs 12 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 12 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
12 Dec कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 12 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

1- 11 दिसम्‍बर को कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Which Days is celebrated on 11 December ?
Ans — International Mountains Day &  UNICEF Day / अंतर्राष्‍ट्रीय पर्वत दिवस और यूनिसेफ दिवस

2- हाल ही में प्रधानमंत्री ने किस उददेश्‍य से PM-WANI योजना लांच की ?
For what purpose did the Prime Minister launch the PM-WANI scheme recently ?
Ans — Free Wireless Internet Access / मुफ्त वायरलैस इंटरनेट योजना

3- हाल ही में ईरान ने किस देश के साथ अपने पहले रेलवें लिंक का उदघाटन किया ?
Recently with which country Iran inaugurated its first railway link ?
Ans — Afghanistan / अफगानिस्‍तान

4- प्रधानमंत्री ने FICCI की व‍ार्षिक आम बैठक सम्‍मेलन के किस संस्‍करण का उदघाटन किया ?
Which version of FICCI Annnual General Meeting Conference was inaugurated by the Prime Minister ?
Ans — 93rd / 93वें

5- हाल ही में किसने लद्याख साहित्‍य महोत्‍सव 2020 का उदघाटन किया ?
Who recently inaugurated Ladakh Literature Festival 2020 ?
Ans — RadhaKishan Mathur / राधाकिशन माथुर

6- 50 एशियन सेलिब्रिटीज इन द वर्ल्‍ड लिस्‍ट 2020 में शीर्ष पर कौन है ?
Who tops the 50 Asian Celebrities in the World List 2020 ?
Ans — Sonu Sood / सोनू सूद

7- हाल ही मेें जारी शहरी प्रशासन सूचकांक 2020 में शीर्ष राज्‍य कौन बना ?
Who became the top state in the recently released Urban Administration Index in 2020 ?
Ans — Odisha / ओडिशा

8- राष्‍ट्रीय दिव्‍यांग सशक्तिकरण केंद्र का उदघाटन कहां किया गया ?
Where was the National Disability Empowerment Center inaugurated ?
Ans — Hyderabad / हैदराबाद

9- कहा के प्रधानमंत्री लुडोविक ओरबान के अपने पद से इस्‍तीफा दिया ?
Where did Prime Minister Ludovic Orban resign from his post ?
Ans — Romania / रोमानिया

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment