Current Affairs 12 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 12 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 12 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 12 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में भारत ने किस देश को लगभग 1 लाख टन गेहू निर्यात करने की घोषणा की ?
Recently India announced to export around 1 lakh tonnes of wheat to which country ?
Ans — Afghanistan & Lebanon / अफगानिस्‍तान और लेबनान

2- राष्‍ट्रीय सुरक्षित मातृत्‍व दिवस कब मनाया गया ?
When was National Safe Maternity Day Celebrated ?
Ans — 11 April / 11 अप्रैल

3- फोर्ब्‍स की 2020 की लिस्‍ट मे सबसे युवा अरबपति कौन है ?
Who is the youngest billionaire on Forbes 2020 list ?
Ans — Kylie Jenner / कायली जेनर

4- कोविड-19 से लडने के प्रयास में दुनिया में सबसे बेहतर कौन सा देश है ?
Which country is the best in the world in an effort to fight Covid -19 ?
Ans — India / भारत

5 – CSIR-NCL ने IR थर्मामीटर विकसित करने के लिये किस कंपनी से समझौता किया ?
CSIR-NCL tied up with which company to develop IR thermometer ?
Ans — BEL

6-फीफा द्वारा जारी नवीनतम रैंकिंग में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of India in the latest ranking released by FIFA ?
Ans — 108th / 108वें

7- हाल ही में जन स्‍मॉल फाइनेंस बैंक ने किस नाम से डिजिटल बैंकिंग प्‍लेटफार्म लांच किया ?
Recently under which name Jan Small FInance Bank launched digital banking platform ?
Ans– DigiGen

8- भारत बायोटैक ने कौन सी वैक्‍सीन तैयार करने के लिये FlueGen के साथ समझौता किया ?
Which vaccine did Bharat Biotech Sign with FlueGen to produce ?
Ans — Coro-Flu

9- किस बैंक ने डिजिटल पेमेंट को बढावा देने के लिये टिवटर अभियान शुरू किया ?
Which bank launched a Twitter Campaign to promote digital payments ?
Ans — RBI

10- मशहूर शास्‍त्रीय गायिका शांति हीरानंद चावला का निधन हो गया है उन्‍हें कौन सा नागरिक सम्‍मान मिल चुका है ?
Recently, the famous classical singer Shanti Hiranand Chawla passed away, which civilian award has he received ?
Ans — Padam Shri / पदम श्री

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment